Rayonhoofden vanmiddag bij elkaar na serie sportieve wonderen in mei


Alle rayonhoofden van Vereniging de Friesche Elf Steden komen vanmiddag bijeen om te spreken over een mogelijke Elfstedentocht. Na de reeks sportieve wonderen van eerder deze maand, zoals de titel van Feyenoord en de winst van Tom Dumoulin, heerst het geloof dat ook de Tocht der Tochten nog in mei kan worden aangekondigd.

Bijzondere maand
Verenigingsvoorzitter Wiebe Wieling riep de rayonhoofden gisteravond op voor een spoedberaad en is optimistisch. ,,Het is een bijzondere maand. Feyenoord is deze mei voor het eerst in achttien jaar kampioen geworden en voor het eerst in 37 jaar won een Nederlander gisteren een grote wielerkoers. En alsof dat niet mirakels genoeg is, plaatste Robin Haase zich voor het eerst in 63 jaar voor de tweede ronde van een grandslamtoernooi. Vergeleken daarbij is het doorgaan van een Elfstedentocht heus niet zo onwaarschijnlijk.”

Geen sneeuwval
Die tocht zou dan wel in deze wonderlijke meimaand aangekondigd moeten worden, meent Wieling. ,,Dat betekent dat we nog twee dagen de tijd hebben. Momenteel is het ijs nog niet overal dik genoeg, maar het positieve is dat we momenteel ook geen last hebben van sneeuwval die de ijsvorming remt.”

Vooral op de Bonkevaart is het ijs nog wat aan de dunne kant. Foto: Flickr / De Stille Boot

Koud genoeg
De weergoden zijn de rayonhoofden in ieder geval gunstig gezind. Volgens de voorspellingen daalt de temperatuur binnen nu en 24 uur van 32 naar 21 graden. Wieling: ,,Als we die lijn doortrekken, is het aanstaande vrijdag koud genoeg voor de Elfstedentocht.”