Recente cijfers alarmcentrale 112: Nederland stuk veiliger geworden

Nederland is de laatste tijd een stuk veiliger geworden. Dat is tenminste te concluderen uit zeer recente cijfers die alarmcentrale 112 vandaag bekendmaakte. Vooral de laatste tijd wordt het noodnummer nauwelijks meer gebeld.

Geen meldingen
,,Het is een opmerkelijke, maar positieve ontwikkeling”, zegt een woordvoerder van de alarmcentrale. ,,Gemiddeld genomen ontvangen we op een dag een kleine tienduizend spoedmeldingen. Vandaag staat de teller op tweeduizend en die telefoontjes zijn allemaal van vanochtend. De laatste uren komen er geen meldingen meer binnen. Geen meldingen van overvallen, ongelukken en branden en zelfs geen broekzakgesprekken; helemaal niets. Qua veiligheid lijkt Nederland op de goede weg.”

De hulpdiensten hoeven sinds maandagmiddag niet meer in actie te komen. Foto: Wikimedia CC/Ramon Versteeg

Invloed van het mooie weer
Waarom er geen spoedmeldingen meer binnenkomen, kunnen ze bij 112 niet met zekerheid zeggen. ,,Kennelijk kunnen de buurtwachten in het land alles zelf oplossen. En wellicht speelt het goede weer mee. Mensen gaan dan lekker op het terras zitten of aan het water liggen, in plaats van inbreken of bumperkleven met de smartphone in de hand. Normaal gesproken krijgen we ook veel meldingen van bedrijfsongevallen, maar ook die blijven sinds het middaguur uit. We vermoeden dat werkend Nederland volgens een tropenrooster werkt: van 9.00 uur tot 12.00 uur.”

De opmerkelijke, plotselinge veiligheid in Nederland heeft volgens de 112-zegsman ook een keerzijde. ,,We hopen wel dat het weer aantrekt, anders dreigen we failliet te gaan.”

Deel dit artikel: