Recordpoging geslaagd: Luuk de Jong schiet bal 200 kilometer weg


Maarten van der Weijden lukte het niet, maar Luuk de Jong wél: een afstand van 200 kilometer overbruggen. Al had de PSV-spits daar wel een bal voor nodig. Zijn dappere poging eindigde dinsdagavond laat nabij de Wit-Russische stad Salihorsk.

Anders dan Van der Weijden kondigde De Jong zijn recordpoging niet van tevoren aan. ,,Dan zou ik de aandacht te veel afleiden van Maartens fantastische actie”, vertelde de aanvaller na de wedstrijd waarin hij de bal het stadion uit joeg.

Zwaar
De Jong zei ook enorm opgelucht te zijn dat zijn poging geslaagd is. ,,Ik heb nooit eerder een bal zó ver weggetrapt. Mijn record was volgens mij 120 kilometer, in 2016. Ik had er geen idee van of ik het zou kunnen redden. Maar ik ben wel moe, zeg. Vooral in de beginfase had ik het zwaar en viel ik bijna in slaap. Maar ik begreep dat meer ploeggenoten daar last van hadden.”

Luuk de Jong zit de pers te woord. Beeld: PSV TV

Opbrengst naar Luuk de Jong Foundation
De opbrengst van De Jongs heroïsche actie komt ten goede aan de Luuk de Jong Foundation. Dat is een stichting die emotionele steun geeft aan hardwerkende spitsen met een aanvoerdersband die soms geen gevoel meer in hun voeten en benen hebben. ,,Ik heb er zelf soms ook last van”, zegt de naamgever. ,,In de eerste helft kon ik ineens niet meer op mijn benen staan toen ik alleen voor de keeper van BATE Borisov kwam. Gelukkig is het geen ernstige aandoening. Mensen kunnen nog steeds doneren en na de thuiswedstrijd tegen BATE maak ik bekend wat de baten zijn.”

De Jong heeft soms geen gevoel meer in zijn benen. Daar zamelt hij geld voor in.

Lat hoger
Nog maar net bekomen van zijn geslaagde poging denkt Luuk de Jong alweer aan een nieuw record. ,,Ik wil graag een keer 250 kilometer halen. De lat mag van mij altijd een stuk hoger. Dan scoor ik misschien wat makkelijker.”