Referendum over aftrapwet gaat definitief door


Nederland mag volgend voorjaar naar de stembus om te beslissen over de aftrapwet. Sneuvelt de wet, dan verandert mogelijk de manier waarop voetballers aan het begin van een speelhelft of na een tegendoelpunt aftrappen.

Vooruit
De nieuwe aftrapwet is pas een goed jaar van kracht. Daarin is bepaald dat de bal na de aftrap niet eerst vooruit genomen hoeft te worden. De KNVB twijfelt echter toch of de huidige aftrapwet het voetbal wel aantrekkelijker maakt. ,,We willen als KNVB juist vaker aanvallen. Sinds de invoering van de huidige aftrapwet gaat de bal al direct achteruit, en dat is niet waar we voor staan. Het Nederlandse voetbal is al genoeg achteruit gegaan”, zegt bestuurslid Gijs de Jong.

De aftrap. Foto: Pixabay.com

Specialisme
Michiel Kramer, deeltijdspits van Feyenoord, zou het jammer vinden als de aftrapwet sneuvelt. ,,Als aanvaller van Feyenoord moet je zeer regelmatig aftrappen. Ik ben momenteel redelijk hard aan het werk om een aftrapspecialist te worden, omdat een goed genomen aftrap een belangrijk wapen is. Het zou zonde zijn als de aftrapwet alweer zou worden aangepast en mijn omvangrijke waarde voor Feyenoord daardoor iets minder wordt.”

Het referendum over de aftrapwet vindt waarschijnlijk op 21 maart 2018 plaats. Mocht het volk vóór behoud van de wet stemmen, dan verandert er niets. Indien een meerderheid tegen stemt, verandert er, net als na het Oekraïne-referendum, vermoedelijk ook niets.