Reportage eerste werkdag Erik ten Hag bij Ajax


De handtekeningen zijn gezet, dus het is officieel: Erik ten Hag is de nieuwe trainer van Ajax. De oefenmeester had vandaag zijn eerste werkdag in Amsterdam. We mochten hem volgen op zijn eerste dag als Ajacied.

De Amsterdam ArenA. Foto: Han Jongeneel /Wikimedia Commons

10.27 uur: Erik ten Hag arriveert op spoor 2 van station Amsterdam Bijlmer ArenA. Goedgemutst stapt hij de trein uit. Ten Hag heeft er zin in: ,,Ik was liever al eerder op de ochtend begonnen, maar Marc Overmars heeft me geadviseerd pas na de spits op de trein te stappen, vanwege het lagere tarief. Ajax weet hoe het werkt bij de NS; ze hebben vorige week nog drie mensen op een zijspoor gezet”, grapt de coach.

10.50 uur: Ten Hag komt aan op trainingscomplex De Toekomst. Om 11.00 uur staat een welkomstbijeenkomst op het menu. De coach benut die tien minuten handig door zijn LinkedIn-profiel te updaten. ‘Head Coach of Ajax’ staat er voortaan op zijn digitale cv. ,,Of dat er over twee maanden nog steeds staat, zien we dan wel.”

11.00 uur: Aanvang welkomstmeeting. Edwin van der Sar neemt het woord en heet de nieuwe werknemer welkom. Op de vraag van Ten Hag wat Ajax van hem verwacht, antwoordt de oud-keeper kortaf: ,,Dat ga ik jou hier niet vertellen, vriend!”

11.30 uur: Tijd voor ontspanning. Er wordt een film opgezet waarin enthousiaste F-Side-fans vertellen waarom ze zo trots zijn op hun warme club.

11.31 uur: Na de aftiteling is het bijna tijd voor de eerste training. Ten Hag neemt zijn clubtrainingspak in ontvangst. Op de jas staat nog MK – de initialen van zijn voorganger. Marc Overmars heeft er een goede verklaring voor: twee trainingspakken per jaar zijn niet in de begroting opgenomen, maar dit pak is nog maar amper gebruikt.”

12.00 uur: De training – de laatste van 2017 – begint. De selectie begint met drie rondjes warmlopen. Hakim Ziyech haakt na anderhalf rondje af. Hij oogt vermoeid en sjokt naar binnen. De rest traint nog een uurtje ontspannen door.

14.00 uur: De start van een rondleiding in de Amsterdam ArenA, verzorgd door Edwin van der Sar. Ten Hag is zichtbaar onder de indruk van het imposante stadion. ,,Ik ben benieuwd hoe het eruitziet als het vol zit.” Van der Sar: ,,Ik ook.”

14.30 uur: Interimtrainer Winston Bogarde voegt zich bij het gezelschap, nadat hij zich heeft verontschuldigd voor zijn late komst. De met goud behangen Bogarde heeft evenwel een plausibele verklaring; hij moest eerst al zijn sieraden af doen om door de veiligheidspoortjes te komen.”

15.00 uur: Even tijd voor de andere media. Het lokale AT5 wil wat beelden van de nieuwe coach schieten voor een eindejaarsreportage. ,,Iets naar links, wat meer lachen, Peter”, instrueert de fotograaf Ten Hag.

15.15 uur: Een verrassing: Sjaak Swart is ingevlogen en schudt Erik ten Hag de hand. De immer goedlachse ras-Amsterdammer heeft nog een tip voor de nieuweling: ,,Trek je niets aan van al die negatieve, betweterige oud-voetballers die de pers steeds opzoeken, maar vaar je eigen koers.”

15.30 uur: Einde van het officiële programma. Overmars, Van der Sar en nog wat bestuursleden drinken nog een drankje in het spelershome en babbelen wat over de voorbije kerstdagen, de plannen voor de jaarwisseling en het weer. Overmars trekt zich opvallend vaak terug uit het gezelschap – vooral als hij aan de beurt is om een rondje te halen.

16.15 uur: Sluitingstijd; de eerste werkdag zit erop. ,,Tot volgend jaar hè”, lacht Van der Sar voordat hij het pand verlaat. Ten Hag moet echter nog anderhalf uur wachten voor hij naar huis kan, want dan gaat het dalurentarief in werking. Desalniettemin is hij blij met zijn debuut: ,,Mijn volgende werkdag is in 2018, dus het lijkt erop dat ik het einde van het jaar haal. Daarmee heb ik het nú dus al beter gedaan dan Marcel Keizer.”