Rijksmuseum moet sluiten – mensen staan op sommige doeken te dicht op elkaar

Het Rijksmuseum in Amsterdam moet de poorten voorlopig sluiten. Het kabinet hoopt daarmee verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, omdat op sommige doeken mensen veel te dicht op elkaar staan.

“In sommige delen van het Rijksmuseum worden de maatregelen met voeten getreden”, zei premier Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie. ,,Ik heb beelden uit de Nachtwachtzaal gezien, waarop een grote groep mensen veel te dicht op elkaar staat: een middelvinger naar de zorg. Blijkbaar is de ernst van de situatie niet voor iedereen duidelijk, en dan blijft er maar één mogelijkheid over: sluiten.”

In het Rijksmuseum nemen mensen een loopje met de anderhalvemeterregel. Beeld: Rembrandt, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Erg druk

Ook op andere plekken in het Amsterdamse museum waren er veel mensen op weinig vierkante meters. Rutte: ,,Vooral op de werken van Jan Steen is het erg druk, maar die mensen behoren tot hetzelfde huishouden. Dan mag het.”

Deze mensen behoren tot hetzelfde vrolijke huishouden, waardoor de maatregel niet voor hen geldt. Beeld: Jan Steen, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Mondkapjesplicht in het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam mag voorlopig open blijven, al geldt daar vanaf morgen een mondkapjesplicht. Directeur Emilie Gordenker ziet dat wel als een serieus probleem: “Ik denk dat het voor onze vaakst geziene gast nogal lastig is om een mondkapje achter beide oren te doen.”

Deel dit artikel: