RIVM waarschuwt voor Oranjevirus

Is de griepepidemie net achter de rug, staat het volgende gezondheidsprobleem alweer voor de deur: het Oranjevirus. Vooral in Nederland en het midden van Frankrijk loop je kans om besmet te worden. Aangeraden wordt dan ook om die gebieden voorlopig te mijden.

Steeds zeldzamer
Het Oranjevirus wordt de laatste jaren steeds zeldzamer, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. ,,Tot vijf jaar geleden stak deze epidemie alle even jaren de kop op, vooral in juni en begin juli. Sinds 2014 is er eigenlijk nooit meer sprake geweest van het Oranjevirus. In augustus 2017 was er nog een korte opleving, maar toch dachten we dat de situatie aardig onder controle was. Dat blijkt dus niet het geval; inééns was het virus er.”

Bij het Oranjevirus horen ook gevels die in recordtijd oranje zijn versierd. Foto: Google Streetview

Jan Smit of Wolter Kroes
Volgens het RIVM levert het Oranjevirus geen blijvende schade voor de gezondheid op, maar is het wel lastig. ,,Vooral voor de omgeving van de besmette persoon is het vervelend. Getroffen mensen kleden zich oranje, zingen of fluiten nummers van Jan Smit of Wolter Kroes, lopen de polonaise en praten de hele dag over de vorm van Shanice van de Sanden en de voet van Lieke Martens. De klachten gaan gelukkig vanzelf weer over, waarschijnlijk zondag al.”

Reisadvies
Mensen die nog niet besmet zijn, wordt door het RIVM geadviseerd om bepaalde gebieden te vermijden. ,,De meeste meldingen van besmetting komen uit Nederland. Maar in Frankrijk, zo rond Lyon, zijn de zwaarste gevallen bekend. We raden iedereen met klem aan om daar niet te komen. Je kunt dit weekend best met de auto naar Spanje gaan, maar reis dan niet over Lyon. En beter is natuurlijk om helemaal niet door Frankrijk te rijden, maar een alternatieve route te kiezen. Dat is wel zo gezond.”

Deel dit artikel: