Ruimtereiziger Oliver vindt penaltybal Jaap Stam uit 2000 terug

We moesten er 21 jaar op wachten, maar hij is terug op aarde: de bal die Jaap Stam in de 2000 de Amsterdam ArenA uit joeg. De jeugdige ruimtereiziger Oliver Daemen zag de Adidas Terrestra-bal tijdens zijn ruimtetrip van eerder deze week en nam het speeltuig mee terug naar onze planeet.

De Blue Origin, met de achttienjarige Oliver aan boord, had net het hoogste punt bereikt toen de Oisterwijker in de verte iets zag zweven. ,,Toen we vervolgens iets dichterbij kwamen, zag ik dat het een voetbal was. Ik vroeg de bestuurder om ernaartoe te sturen. Toen draaide ik een raampje open en kon ik de bal uit de lucht plukken. Dat is keeper Toldo destijds niet gelukt.”

Het duurde niet lang voordat Oliver in de gaten had dat het om de door Stam weggepoeierde bal ging. ,,In 2000, toen hij die bal een loei gaf, was ik er nog niet, maar ik heb de beelden natuurlijk wel teruggezien. Ze zeggen weleens dat Seedorf geen penalty’s kan nemen, maar Jaap Stam kon er ook wat van. Toen ik de bal goed bekeek, zag ik het EURO 2000 logo erop staan. Toen wist ik wel genoeg.”

Alsnog in de finale

Oliver besloot de bal mee naar huis te nemen. ,,Ik weet eerlijk gezegd niet of-ie over de achterlijn is geweest; volgens mij ging de bal in een bijna rechte lijn omhoog. Ik ken de spelregels niet van buiten, maar misschien kan ik ‘m alsnog het doel in smokkelen. Zou mooi zijn als Oranje daardoor alsnog in de finale van het EK 2000 staat. Volgens mij maken ze best een kans tegen Frankrijk. Henry en Trezeguet zijn ook een dagje ouder geworden.”

De bemanning, met Oliver Daemen links, bewondert de bal. Foto: Instagram/oliver_daemen

Blauwe Audi

Al met al kijkt de jonge Brabander zeer positief terug op zijn ruimtereis. ,,Op de terugreis was het wel even schrikken; vlak na terugkeer in de dampkring zat er een blauwe Audi e-tron op de raketbaan. Daardoor moest de piloot stevig in de ankers, maar na wat claxonneren was de route gelukkig weer vrij en konden we onze reis gelukkig vervolgen. Ja, het was een reis om nooit te vergeten. Mooi om in de voetsporen te treden van de penalty van Jaap Stam.”

Deel dit artikel: