Rutte kondigt nieuwe maatregel aan: ook WhatsAppgroepen verboden

Gezellig met zijn allen via WhatsApp recepten of felicitaties uitwisselen is er vanaf komende maandag niet meer bij. Dan treedt het groepsappverbod namelijk in werking. Het is een nieuwe maatregel die moet helpen het coronavirus te bedwingen.

Strafbaar
Sinds een paar weken is het al verboden om met groepen van drie personen of meer af te spreken. Nu geldt dat dus ook voor groepsapps, meldde premier Rutte zaterdagmiddag. ,,Naast buitengewoon hinderlijk is het vanaf komende week ook strafbaar om met meerdere personen tegelijk te chatten. We weten weliswaar nog niet alles over het coronavirus, maar alles wijst erop dat groepsapps slecht voor de gezondheid zijn.”

Een typisch groepsapp-gesprek.

Felicitaties
De nieuwe regel betekent vooral slecht nieuws voor mensen die hun familieleden, vrienden of kennissen willen feliciteren en gemiddeld twintig andere groepsapp-leden daarvan willen laten meegenieten. Rutte: ,,We snappen dat het voor sommige mensen stil kan worden als ze ineens 95% minder WhatsApp-berichten krijgen. Gelukkig zijn er ook andere manieren om anderen te laten weten hoe attent je bent, zoals een felicitatie op je stoep kalken en hopen dat er een drone overvliegt.”

De premier benadrukt dat de regel ook geldt voor buurtpreventie-apps. ,,Ook die appgroepen moeten worden ontmanteld. Ik verwacht niet dat het aantal inbraken daardoor stijgt. Iedereen is nu toch thuis.”

Deel dit artikel: