Scholier mét werkende verlichting aangehouden – politie gaat uit van verward persoon


Donderdagochtend tegen acht uur heeft de politie in Aarle-Rixtel een 15-jarige fietser van de weg gehaald. De knaap, die op weg naar school was, reed op een fiets met werkende verlichting. Alsof dat nog niet opvallend genoeg was, was hij onder het fietsen ook niet met zijn telefoon bezig.

Werkende koplamp
,,Ik was met de auto op weg naar mijn werk”, vertelt een geschrokken getuige. ,,Het was ongeveer 7.30 uur, dus nog pikdonker buiten. Plotseling kwam een jongen op een fiets mij tegemoet rijden, met een werkende koplamp. Toen we elkaar gepasseerd waren en ik in mijn achteruitkijkspiegel keek, zag ik dat ook zijn achterlicht het deed. Bizar natuurlijk. Ik heb meteen de politie gebeld.”

Een dashcam legde de fietser vast. In beeld rijden ook vijf fietsers zonder licht, maar die zijn niet zichtbaar.

Jeugdzorg
De politie trof de scholier even later aan, vertelt een woordvoerder. ,,Dat was niet zo moeilijk, want hij viel nogal op door zijn verlichting. Op het moment dat we hem zagen rijden, was hij trouwens niet eens aan het appen. Dat versterkte ons vermoeden dat we met een verward persoon te maken hebben. We hebben hem meegenomen naar het bureau en mogelijk wordt hij overgedragen aan Jeugdzorg.”

Verlichting niet strafbaar
De politie benadrukt nog maar eens dat het voeren van verlichting niet strafbaar is: ,,Het is hooguit een signaal dat er mogelijk iets aan de hand is. We beschouwen dit als een incident; veruit de meeste fietsers rijden nog zonder licht. En dat is prima, als ze hun donorregistratie tenminste op orde hebben.”