Seedorf meedogenloos voor falende Italianen: ‘Penalty’s kun je gewoon trainen’


Clarence Seedorf heeft zondagavond meedogenloos uitgehaald naar de spelers van het Italiaans elftal, die een dag eerder opzichtig faalden vanaf de penaltystip. Volgens de oud-international is het onbegrijpelijk dat zoveel strafschoppen niet in het doel eindigden

Niet zo moeilijk
,,Het is echt geen hogere wiskunde. Je neemt een aanloop en plaatst de bal in de hoek. Kat in het bakkie”, zei Seedorf tijdens de herdenking van de EK-wedstrijd Nederland – Italië, afgelopen week zestien jaar geleden.

Clarence Seedorf spreekt na zijn toespraak met toehoorders. Foto: maartenbrante.com

Clarence Seedorf spreekt na zijn toespraak met toehoorders. Foto: maartenbrante.com

Te lichtzinnig
Seedorf denkt te weten waarom Italië zo vaak miste. ,,Ze dachten er veel te lichtzinnig over. Neem nou die Pellè. Heeft twee jaar bij Feyenoord gespeeld en denkt meteen dat-ie de nieuwe Messi is. Of die Zaza, met zijn pinguïnloopje. Vervolgens kegelt hij de bal over. Kansloos.”

Pellè schiet nonchalant naast.

Pellè schiet nonchalant naast.

Urenlang trainen
,,In mijn tijd”, vervolgde de ex-prof, ,,ging dat wel anders. Na de trainingen oefende ik nog urenlang op het nemen van strafschoppen. Penalty’s kún je namelijk gewoon trainen. Het was niet altijd fijn om in de regen pingels te blijven nemen, maar ik kan wel zeggen dat ik er later de vruchten van heb geplukt. En met mij de hele natie.”

Stam: ‘Niet best’
Jaap Stam, die ook op de herdenking was, was het met Seedorf eens, maar had daarnaast ook weinig respect voor de prestatie van de Duitsers. ,,Ook zij namen hun penalty’s niet best, terwijl er een veteraan in het doel stond. Een strafschop tegen Italië moet er gewoon in, punt.”