Sierd de Vos over becommentariëren FIFA 20: ‘Ik bezocht 800 restaurants in 6 maanden’

Achthonderd restaurants en tweehonderd nachtclubs in heel Europa. Die etablissementen bezocht Sierd de Vos de afgelopen maanden. En dat alles om de gamer die FIFA 20 gaat spelen zo goed mogelijk te kunnen informeren. Ondanks zijn overvolle agenda stond ‘El Sierd’ ons te woord.

We treffen Sierd de Vos begin juli op het Plaza Mayor in Madrid, op het zonnige en overvolle terras van restaurant Gustos. ,,Goed vlees, leuke muziek en Rioja waar je geen chardonnay tegen zegt. En attent personeel. Dat is niet overal vanzelfsprekend.”

Iets te zwaar

Sierd nipt van zijn witte wijn. We merken op dat hij wat te zwaar oogt. Volgens de populaire commentator is dat een direct gevolg van zijn werk voor FIFA 20. ,,Om goed commentaar te kunnen geven bij de wedstrijden, heb ik achthonderd restaurants moeten bezoeken. Veel Spaanse restaurants, maar ook eetzaken in Nederland, Frankrijk, Engeland en Luxemburg. En dat allemaal in een kleine zes maanden tijd. Ik ontbeet, brunchte, lunchte en dineerde dagelijks in een restaurant. En ’s avonds ging ik nog wat drinken in een club of kroeg. Het was een zware tijd, letterlijk ook, maar ik ben een perfectionist. Ik doe geen dingen half.”

Tijdens zijn bezoekjes aan de etablissementen noteerde Sierd van alles. ,,Basiszaken als de kwaliteit van het eten en de snelheid van de bediening, maar ook andere lokale wetenswaardigheden. In Malaga zit bijvoorbeeld een zaak waar ik geen enkele gast een foto van zijn eten zag maken. En voor een walking dinner moet je in Santiago de Compostela zijn. Iedereen reist daar te voet.”

Lokale tips

Sierds belangrijkste ervaringen zitten verwerkt in FIFA 20. ,,Als je in Madrid speelt tegen Atlético of Real, vertel ik je alles wat je moet weten over Madrid. Als je in Amsterdam met of tegen Ajax speelt, vertel ik je alles over wat je moet weten over Oudekerk aan de Amstel, de dichtstbijzijnde plaats waar ik mijn auto kwijt kon. Bij een partijtje in Helmond zeg ik je in welke coffeeshop je het beste je gram kunt halen. Daarnaast komen zo’n beetje alle voetbalsteden aan bod. Of ik denk dat mensen zitten te wachten op zulke tips? Ik denk het wel. Zo leer je tenminste nog eens iets.”

Sierd de Vos op locatie. Beeld: YouTube/Sport1

Aandacht voor Raiola

In FIFA 20 komt het individu ook ruimschoots aan bod. Sierd: ,,Ik verklap niet alles – daarvoor moet je de game maar kopen – maar een tipje van de sluier: als Pepe met rood wordt weggestuurd, vertel ik je in welke gesloten inrichting hij doordeweeks behandeld wordt. Kopt Matthijs de Ligt een bal binnen, dan steek ik een verhaal af over zijn zaakwaarnemer Mino Raiola, de enige voetbalmakelaar wiens BMI hoger is dan zijn IQ. Als Megan Rapinoe een doelpunt maakt gebeurt er niks, want afgezien van Sergio Ramos zitten er geen vrouwen in de game verwerkt. Zij willen toch niet met mannen vergeleken worden? Voor vrouwen moeten ze maar een eigen voetbalspel maken. VIVA 20, of zo.”

Tijdens het recenseren en inspreken voor FIFA ging er weleens iets mis, geeft Sierd toe. ,,In al die uren werk maak je natuurlijk wel ooit een foutje. Het overkwam me een paar keer dat ik per ongeluk iets voetbalinhoudelijks riep. Dom natuurlijk, maar die oneffenheden zijn netjes weggepoetst. Al met al is het resultaat iets om trots op te zijn, denk ik.”

Declaraties

Sierd vraagt een passerende ober om la cuenta. ,,Dat is Spaans voor de rekening. Laat mij maar betalen. De rekening is malser dan het vlees. Ik kan ‘m bovendien declareren bij EA Sports (de ontwikkelaar van de FIFA-serie, red.). Op een dinerbonnetje meer of minder zullen ze echt niet kijken.”

Sierd laat wat muntgeld op tafel achter, als fooi. Volgens Sierd is dat verstandiger dan het geld naar de bedelaars op het Plaza Mayor gooien. Daarna bedanken we hem voor zijn tijd en het etentje, en beloven FIFA 20 binnenkort zelf uit te proberen. Hij gaat het spel zelf niet spelen, zegt hij. ,,Na honderden calorierijke etentjes kan ik beter écht potjes gaan voetballen. Voordat mensen me voor Mino Raiola gaan aanzien.”

Deel dit artikel: