Sierd de Vos over kansen Ajax: ‘Kans op Nederlands succes is erg groot’

Vanavond speelt Ajax de altijd lastige uitwedstrijd tegen Real Madrid. De afgelopen dagen hebben al tientallen zelfbenoemde voetbalkenners hun mening gegeven over de kansen van Ajax, maar wij hechten meer waarde aan de analyse van Sierd de Vos, Spanje-kenner bij uitstek. We mochten hem een aantal vragen stellen.

Sierd, hoe groot denk je dat de kans op Nederlands succes is?

,,Die kans acht ik erg groot. Bij Real Madrid speelt namelijk Marco Asensio Willemsen. Zijn naam doet vermoeden dat hij Nederlandse roots heeft. Dat is ook zo; hij is vernoemd naar Marco Kroon en heeft een Nederlandse moeder, die helaas overleden is. Ik vind het overigens jammer dat mijn collega-commentatoren nooit iets vertellen over zijn Nederlandse afkomt. Een gemiste kans, waar Marco Asensio Willemsen als niet altijd van een basisplaats verzekerde aanvaller ook wel ervaring mee heeft.

Hoe is de sfeer in Madrid, voorafgaand aan het duel?

De sfeer is, in één woord, heel erg goed. Ajaxfans drinken een biertje op het Plaza Mayor en gooien wat muntjes naar Roma-aanhangers, in ruil voor een fitnessdemonstratie. Fans van Real en Ajax lopen gezellig door elkaar heen en dat gaat uitstekend; ze maken er een gezellige middag van, trappen een balletje tegen de historische gebouwen, wat de nuchtere Spanjaarden natuurlijk enorm kunnen waarderen. De mensen begrijpen en waarderen elkaar, kort gezegd. Dat is ook wel logisch, als je bedenkt dat beide clubs de laatste jaren grossieren in tweede plaatsen.”

Waar liggen de kansen voor Ajax?

,,De kansen liggen zonder twijfel in het Madrileense centrum. Vooral in de historische, centraal gelegen wijk Barrio de las Letras, ook wel Huertas genoemd. U zou er eigenlijk eens naartoe moeten gaan, en dan met name naar restaurant Cervantes. Bent u ooit in de gelegenheid om dit etablissement te bezoeken, bestelt u dan Carne de mejillón estofado en salsa de vino blanco. Dat is mosselvlees, gestoofd in wittewijnsaus. De kok komt het bij u aan tafel stoven en dat is een beleving op zich. Ik raad iedereen overigens af om daarna te vragen naar La Nota. Dat is namelijk Spaans voor ‘de rekening’. Die is minder mals dan het vlees. Overigens dineert voormalig Real Madrid-verdediger Pepe regelmatig bij Cervantes. Pepe, de eerste zwakbegaafde speler die zonder eerst in het G-team uit te komen meteen voor het Portugese nationale elftal werd geselecteerd. Zijn neef is trouwens ober bij een tapasbar in het oosten van Bilbao. Maar dat laatste is wellicht geen antwoord op de vraag.”

Sierd de Vos in Bernabéu. Beelden: Wikimedia CC

Er is al veel gezegd over de gele kaart van Sergio Ramos. Zou hij die kaart bewust gepakt hebben?

,,Dat is uitgesloten. Sergio Ramos is een wereldverbeteraar met een groot hart en de kans dat hij opzettelijk een overtreding maakt grenst aan het onwaarschijnlijke. Veel mensen noemen hem een spijkerharde, nietsontziende verdediger, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik vergelijk hem liever met bruggenbouwers als Nelson Mandela en Kofi Annan. Het is voor Sergio Ramos erg triest dat hij nu twee wedstrijden mist. Hij had de eerste Champions League-wedstrijd in de poulefase van volgend seizoen waarschijnlijk graag meegemaakt, al moeten we reëel zijn: het is nog maar de vraag of Real Madrid zich daarvoor kwalificeert.”

Om 21.00 uur begint de wedstrijd. Wat verwacht je ervan?

Ik verwacht op de eerste plaats veel kijkers. Het is namelijk de laatste Champions League-wedstrijd van dit seizoen voor Real Madrid of Ajax. Gisteren trok de laatste uitzending van RTL Late Night met Twan Huys véél meer kijkers dan anders, dus ik ga ervan uit dat er nu ook veel mensen afstemmen op deze wedstrijd. Ik ga zelfs waarschijnlijk ook kijken, als de bediening van het restaurant waar ik vanavond op kosten van Ziggo Sport ga dineren tenminste een beetje opschiet. Ik ga vanavond trouwens eten bij Caberna el Sur. Dat is aan de Calle de la Torrecilla del Leal 12 en reserveren is daar gewenst.”

Wat is het grootste verschil tussen Real en Ajax?

,,Dat is vooral de mentaliteit. Nederlanders zijn wat directer dan Spanjaarden. Dat bevalt me eerlijk gezegd wel. Ik draai namelijk ook niet graag om zaken heen.”

Deel dit artikel: