Sint dit jaar niet naar Nederland – goedheiligman klaar met kou en grimmige sfeer


Het hoge woord is eruit: Sinterklaas meert volgende week niet aan in Nederland. De inwoner van Spanje heeft geen zin meer in alle discussies en ook de weersvoorspellingen spelen een rol. Daarom kiest hij voor een verblijf in de Portugese Algarve.

Ieder jaar wel iets
De Sint hakte vrijdagmorgen de knoop door en lichtte zijn besluit telefonisch toe. ,,Waarom ik niet naar Nederland kom? Je kunt de vraag beter omdraaien: waarom zou ik wél naar Nederland komen? Het is al een paar jaar iets bij jullie. Iedere keer zijn er op de dag van mijn aankomst een paar idioten die met hun aangekondigde protestacties zorgen voor een grimmige sfeer. En de liedjes zijn ook steeds hetzelfde. Ik word te oud voor die flauwekul.”

Ook andere factoren spelen een rol, geeft hij toe. ,,De weersvooruitzichten zijn weer om te janken. Volgens Weeronline is het de week na mijn aankomst nog maar een graad of vijf. Daarvoor ga ik echt niet twee dagen op een krakende en trage stoomboot zitten. En nu we het toch over die boot hebben: daar is altijd wel iets mee aan de hand. Elk jaar gebeurt er wel iets aan boord dat niet in het draaiboek stond. Steeds opnieuw is het spannend of we wel op tijd aankomen in een of ander aftands dorp in Noord-Holland of Friesland, waar we dan worden opgewacht door een burgemeester die zich geen houding weet te geven. Ga toch weg, man. Ik heb daar geen zin meer in!”

De Sint laat ons land dit jaar bakboord liggen.

Twee weken Portugal
Dit jaar kiest de immer positieve pensionado dan ook voor een andere invulling van zijn vakantie. ,,Ik vertrek komende vrijdag en ga lekker twee weken naar de Algarve. Gewoon met het vliegtuig. Ik verblijf in een all-inclusive resort in Albufeira. Ik zeg niet hoe het heet, want dan gaat Dieuwertje Blok me weer proberen te bellen. Alles is er inbegrepen en er loopt meer dan genoeg bediening rond, dus die drukke en dommige pieten kunnen gewoon thuis hun werk blijven doen.”

Hij vervolgt: ,,In Albufeira krioelt het van de dronken Engelsen, maar die gedragen zich nog altijd beter dan de Nederlanders die zogenaamd zo lekker nuchter zijn. En er is nog een voordeel: in Portugal kennen ze me niet. Daar denken ze dat er maar één heilige is: Cristiano Ronaldo. Ik kan daar dus redelijk anoniem over straat zonder dat ik steeds handjes moet geven. Ik blijf er tot mijn verjaardag en op 6 december vlieg ik terug op Alicante.”

De in Myra geboren senior kiest voor een relaxvakantie.

Bier drinken aan het zwembad
De goedheiligman kijkt uit naar zijn vakantie, zo laat hij nog weten. ,,Ik heb veel behoefte aan tijd voor mezelf en ga lekker bier drinken aan het zwembad. En als er leuke single dames rondhuppelen, zeg ik daar niet bij voorbaat nee tegen. Al denken veel mensen het soms: ik ben echt geen heilige.”

Dat de populaire bisschop volgende week niet naar Nederland komt, wil volgens hem niet zeggen dat hij definitief klaar is met ons land. ,,Jullie land heeft ook wel mooie kanten, vooral beneden de rivieren. Ik kom heus nog wel een keer terug, maar dat zal dan waarschijnlijk in de zomer zijn. Dan kan ik tenminste ook eens zonder mantel op een terrasje zitten om een goed glas sangria te drinken.”