Sinterklaas ontslaat pieten – knechten overbodig na persconferentie

Sinterklaas neemt per direct afscheid van al zijn pieten. Na de aankondiging van premier Rutte dat de goedheiligman zelf naar de winkels moet, is het in dienst nemen van de knechten niet langer noodzakelijk. Hierdoor komt vermoedelijk ook een einde aan de traditionele zwartepietendiscussie.

Rutte was duidelijk tijdens zijn tweewekelijkse perspraatje: Sinterklaas doet de inkopen natuurlijk alleen. Dat leidde niet tot veel vreugde van de Sint zelf. ,,Dit is natuurlijk goed klote. Neem ik een boel assistenten mee naar Nederland om het zware werk voor mij op te knappen, hoor ik net dat ik zelf naar de winkels kan.”

Alle pieten ontslagen

De bisschop vervolgt: ,,Door deze maatregel loont het niet meer om nog langer met pieten in en over zee te gaan. Ik heb ze vanavond bij me geroepen en ze te verstaan gegeven dat ze allemaal ontslagen zijn. Ze zijn teleurgesteld, maar ook begripvol. Het is vervelend voor ze dat ze nu zonder werk zitten, maar natuurlijk hebben ze recht op een uitkering. En de meesten klussen in deze tijd van het jaar nog wat zwart bij, dus ze zullen niet omkomen van de honger.”

Sinterklaas (rechts) maakt zijn ongenoegen bekend aan een verslaggever van Omroep Brabant.

Uitgekeken op de stoomboot

Doordat Sinterklaas voortaan noodgedwongen als zelfstandige opereert, zullen ook de toekomstige intochten waarschijnlijk een ander karakter krijgen. ,,Die aftandse stoomboot was puur en alleen omdat ik een hoop pieten mee moest nemen. Eerlijk gezegd ben ik al sinds 1959 helemaal uitgekeken op dat ding. Elk jaar ging er wel iets kapot aan die boot waardoor het spannend was of ik wel in Nederland zou aankomen en ik elk jaar moet dealen met een hysterische Dieuwertje Blok. Voortaan pak ik lekker het vliegtuig vanaf Valencia en dan kunnen de mensen gewoon via FlightRadar zien of ik al dat niet op tijd in het land ben.”

Hoewel Sint het betreurt dat hij zelf naar de winkels moet, heeft het uitzwaaien van zijn pieten volgens hem ook voordelen. ,,Hierdoor zijn we in één klap verlost van dat gejank over het uiterlijk van mijn knechten. Nu maar hopen dat al die actievoerders zich niet gaan bemoeien met het uiterlijk van mijn paard. Mensen kunnen hoog of laag springen: Ozosnel blijft gewoon wit. En wie het daar niet mee eens is, verkoop ik een hengst.”

Deel dit artikel: