SIRE wil jongens weer laten roken en drinken


SIRE start vandaag met een nieuwe campagne, getiteld: ‘Laat jongens weer bier drinken’. Volgens de stichting wordt typisch jongensachtig gedrag, zoals bier drinken en wiet roken met vrienden, steeds minder getolereerd en is dat slecht voor de ontwikkeling.

Jointje
In een van de campagnespotjes is te zien dat drie pubervrienden Amstel Bier drinken op straat. Ook gaan er sigaretten en jointjes rond. Daarna hebben de knullen zichtbaar veel plezier en stappen ze met meer zelfvertrouwen op een groep vrouwelijke leeftijdsgenootjes af.

Een still uit het campagnespotje.

Onzekere tijd
Lucie van der Schelm, directrice van SIRE, vond het hoog tijd voor een dergelijke campagne. ,,De puberteit is een onzekere tijd voor jongens. Vragen als ‘Zal het me lukken het café binnen te komen?’ en ‘Zou die caissière zien dat mijn ID-bewijs nep is?’ liggen constant op de loer. Door het verantwoorde gebruik van alcohol en softdrugs krijgen ze hopelijk nét dat stukje zelfvertrouwen om buiten de comfortzone te treden. En daar draait het uiteindelijk om in het leven.”

Ophef
De campagne veroorzaakt nogal wat ophef op sociale media. ,,Dit is niet bepaald een goed voorbeeld”, schrijft een vader op Facebook. ,,Dat mijn veertienjarige zoon bier drinkt moet hij zelf weten, maar laat het geen Amstel zijn.” Een bezorgde moeder vindt het daarentegen raar dat ze campagne zich focust op jongens, zo schrijft ze: ,,Meisjes hebben meer ruimte nodig dan jongens. Dat is volgens mij op het EK vrouwenvoetbal goed te zien.”

Met mate
SIRE benadrukt wel dat het gebruiken van bier met mate moet gebeuren. ,,Het is niet de bedoeling dat jongens te veel gaan drinken. Want dan wordt joyriden in de auto van hun vader natuurlijk ineens wél onverantwoord.”