Slim: Belgische brandweer blust preventief boven Noordzee

Voorkomen is beter dan genezen, is het motto van de Belgische brandweer. Vanmorgen vroeg vloog een blushelikopter uit België urenlang boven de Noordzee om preventief te blussen en daarmee de kans op een zeebrand in deze droge tijden te minimaliseren.

Branden door de droogte
,,Je leest momenteel regelmatig dat er spontaan berm- of bosbranden ontstaan door de droogte”, zegt commandant Yves Van Cauwenberghe. ,,Door de extreme droogte is een vonkje genoeg om enorme branden te laten ontstaan. Door het oppervlak nat te houden, neemt de kans op brand flink af. Daarom hebben wij boven de Noordzee gesproeid.”

De Belgische heli in actie.

Nederlands succes
In totaal hebben de zuiderburen zo’n 25 duizend liter water boven de Noordzee losgelaten. Van Cauwenberghe: ,,Het meest tijdrovend van de operatie was het steeds ophalen van nieuw water. Daarvoor moest onze piloot steeds naar de Westerschelde vliegen, want we wilden natuurlijk geen water uit de Noordzee onttrekken. Het bluswater is dus van Nederlandse bodem. De Hollanders hebben zo ook een steentje bijgedragen aan dit succes.”

Ondanks de bewateringsactie drukt de ervaren commandant iedereen op het hart om voorzichtig te blijven. ,,We raden zeelieden af om een sigarettenpeuk overboord te gooien. Eén moment van onachtzaamheid kan de hele Noordzee al in de hens zetten. En dat moeten we niet willen.”

Deel dit artikel: