Snelheidsverlaging gaat dit weekend al in wegens coronavirus

Als je nog even 130 km/u wilt rijden op de Nederlandse snelwegen, moet je snel zijn. Komende zondag, 1 maart, wordt de maximumsnelheid namelijk al verlaagd naar 100 km/u. Het RIVM denkt dat het coronavirus zich daardoor minder snel verspreidt.

,,Eigenlijk zou de snelheidsverlaging pas op 12 maart ingaan”, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. ,,Maar door de primeur van het coronavirus in Nederland hebben we, op advies van het RIVM, besloten om de verlaging al per 1 maart in te laten gaan. Als mensen minder hard rijden, kan het virus zich volgens wetenschappers minder snel verspreiden.”

De borden worden vandaag en morgen al vervangen. Beeld: Google Streetview.

Geen coulanceregeling
Mocht je na 1 maart geflitst worden terwijl je 130 km/u rijdt op de snelweg, dan geldt er geen genade. Van Nieuwenhuizen: ,,Er is geen coulante overgangsregeling en je kunt dan 297 euro betalen. Ze hebben al een dag respijt vanwege schrikkeldag. Ik raad mensen aan om goed op hun snelheid te letten, want voor dat geld kun je toch vijf mondkapjes kopen bij bol.com.”

De snelheidsverlaging geldt overigens niet voor de deelnemers aan de Dutch Grand Prix in Zandvoort, begin mei. Ook de buitenlandse deelnemers aan het Songfestival – en hun crewleden – krijgen een ontheffing, omdat de overheid die mensen zo snel mogelijk het land uit wil hebben.

Deel dit artikel: