‘Sporen van EPO aangetroffen in benzinetank Max Verstappen’

Max Verstappen reed zondag op sensationele wijze naar de overwinning in Oostenrijk, maar er hangt de Nederlander diskwalificatie boven het hoofd. Volgens goed ingevoerde bronnen zijn er sporen van het verboden middel EPO in de benzinetank van zijn auto gevonden. Dat zou ook meteen verklaren waarom Verstappen het hele veld het nakijken gaf.

Problemen
Enkele uren na de race kreeg het team van Red Bull Racing bezoek van Formule 1-dopinginspecteurs. Ze namen Max Verstappens RB15 in beslag voor nader onderzoek. Maandagochtend was dat onderzoek nog niet afgerond. Volgens Sky Sports-commentator en ex-coureur Martin Brundle zegt dat wel genoeg. ,,Formule 1-officials zijn razendsnel; zij hebben écht geen uren nodig om tot een besluit te komen. Tenzij er iets goed mis is. Ik heb geruchten gehoord dat er EPO is aangetroffen in Max’ tank. Dat gaat hem ongetwijfeld problemen opleveren.”

Max Verstappen vloog gisteren met verdachte snelheid over de Red Bull Ring. Foto: Wikimedia CC/Alberto-g-rovi

Rare sprongen
EPO, vaak door positief ingestelde wielrenners gebruikt, is een hormoon dat de aanmaak van rode bloedlichaampjes stimuleert. Hierdoor verbetert het uithoudingsvermogen aanzienlijk. ,,Het is nooit bewezen dat EPO geen invloed kan hebben op de prestatie van racemotoren. Als je het zo analyseert, zou het mij niets verbazen dat Honda (de motorleverancier van Red Bull Racing, red.) EPO heeft ingezet. Na de tegenvallende prestaties van het begin van dit seizoen was de druk op Honda natuurlijk enorm en een kat in het nauw maakt rare sprongen”, besluit Brundle.

De teamleiding van Red Bull Racing was maandagochtend niet voor commentaar bereikbaar. Max Verstappen wel, maar hij wil niet veel kwijt over de verdenkingen: ,,Komende donderdag ben ik te gast bij Oprah Winfrey. Daar zal ik mijn verhaal doen.”

Deel dit artikel: