Sportjaaroverzicht Er mag gezongen worden


December: de tijd van Chris Rea, lijstjes, Home Alone 1 t/m 34 en terugblikken op het jaar dat bijna ten einde is. Ook in 2016 gebeurde er weer een hoop op sportief gebied. Hieronder een terugblik op een roerig jaar, aan de hand van op deze site gepubliceerde artikelen.

1 januari: Nieuwjaarsdag is voor veel mensen een vrije dag, maar niet voor Klaas-Jan Huntelaar. De spits, toeschouwer bij het WK Darts, moet als pinchhitter in actie komen om een kwakkelende Raymond van Barneveld af te lossen.

27 januari: Feest in Amsterdam: Vak 818 – een groep teletekstsupporters van Ajax – bestaat tien jaar. Het jubileum wordt groots gevierd in de kroeg waar het gezelschap de wedstrijden van de godenzonen altijd volgt.

Enkele trouwe leden van Vak 818.

2 februari: Ajax huilt. Goudhaantje Yaya Sanogo, die al in één adem wordt genoemd met legendes als Dennis Bergkamp en Miralem Sulejmani, is namelijk verkocht aan het machtige Charlton Athletic. Sportcomplex De Toekomst is in rouw gedompeld.

4 februari: De amateurs van Feyenoord zorgen voor een daverende bekerstunt door de profs van Roda JC uit het toernooi te kegelen. Matchwinner Eric Botteghin is dolblij, maar blijft redelijk nuchter. Hij wordt de dag na de wedstrijd namelijk weer gewoon bij de Kijkshop verwacht.

13 februari: Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer krijgt het in februari zwaar te verduren als een hoogbegaafde man, tijdens Ajax – Feyenoord, zijn eigen bedpartner verkleedt als de goalie en aan een touw laat bungelen. Ook de neefjes van de goalie werden belaagd en niet veel later krijgt ook het bekendste werk van Johannes Vermeer er verbaal van langs.

21 februari: Feyenoord heeft het moeilijk en verliest wedstrijd op wedstrijd. Daarom wordt Dick Advocaat als De Verlosser binnengehaald. De hand van de hondstrouwe Hagenaar is direct zichtbaar; Feyenoord wint direct. De toss, welteverstaan, maar daarmee zijn ze in Rotterdam-Zuid op dat moment al heel tevreden.

Ongeloof in De Kuip als Feyenoord de toss heeft gewonnen.

28 februari: Er gaan alarmbellen rinkelen in Zeist. Feyenoord heeft namelijk voor het eerst sinds lange tijd een duel gewonnen. En dat is reden voor een onderzoek naar matchfixing. 

18 maart: Medio maart misdragen fans van PSV zich in Madrid; tot op de dag van vandaag is het muntjesincident dagelijks voorpaginanieuws in Spanje. Maar er is zelfs nog opzienbarender nieuws: er duikt een video op waarin te zien is dat een supporter van PSV zich gedraagt. De wereld reageert geschokt.

27 maart: Kort na Johan Cruijffs overlijden stapt de voltallige directie van de hemel op. Het gevolg is een verschil van inzicht met de legendarische voetballer. Cruijff hoopt dat het startsein is gegeven voor een Fluwelen Revolutie.

2 april: Over de hele wereld wordt Cruijff herdacht. Feyenoord-speler Michiel Kramer – niet de personificatie van ijver – zorgt misschien wel voor het mooiste eerbetoon. Tijdens de derby tegen Excelsior staat hij negentig minuten lang stil bij het heengaan van El Salvador.

18 april: Ajax grijpt in nadat het klachten krijgt van seizoenkaarthouders die vinden dat ze te veel moeten betalen. De club introduceert een in- en uitchecksysteem. Hierdoor betalen mensen die later arriveren en de ArenA eerder verlaten – en dat zijn er nogal wat – alleen voor de tijd die ze daadwerkelijk in het stadion zijn geweest.

Vroege verlaters gaan er tientjes per jaar op vooruit.

19 april: Een fan van PSV maakt zijn club belachelijk door aangifte te doen tegen Danny Makkelie. Daar is Oscar Bijnen uit Helmond, eveneens fan van PSV, bepaald niet van gediend. Hij doet aangifte tegen de fan die aangifte deed tegen Makkelie. PSV overweegt aangifte te doen tegen het tweetal.

8 mei: Het kampioensfeest van Ajax wordt maar zeer matig bezocht. De organisatie besluit dan ook om het feest voortijdig af te blazen. Waarom het feest in het water valt, is niet duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met het ietwat teleurstellende resultaat van Ajax tegen De Graafschap.

8 mei: Bryan Smeets, inmiddels cultheld van De Graafschap, baalt. Hij wilde na zijn wedstrijd tegen Ajax naar Amsterdam gaan om daar het kampioensfeest van zijn lievelingsclub Ajax te gaan vieren, maar dat gaat niet door. Door Smeets’ doelpunt is Ajax namelijk geen kampioen geworden.

Bryan Smeets baalt; zijn cluppie Ajax is geen kampioen geworden.

12 mei: Frank de Boer vertrekt bij Ajax. In de zoektocht naar een geschikte opvolger, komt de directie al snel uit bij Edwin Evers. Die kan De Boer – en zijn broer Ronald – namelijk feilloos imiteren.

15 mei: De redactie van Studio Voetbal maakte op 8 mei de uiterste logische keuze door de gehele uitzending op te hangen aan de tweede plaats van Ajax. Een week later wordt deze prestatie geëvenaard, als Max Verstappen de Grand Prix van Spanje op zijn naam schrijft. Studio Voetbal zet de uitzending van die avond runner-up Kimi Raikkonen terecht in de schijnwerpers, terwijl winnaar Verstappen niet aan bod komt.

15 mei: Problemen op de redactie van Omroep Brabant. De zender, die nogal sterk is in het regionaliseren van niet-Brabants nieuws, kan de overwinning van Max Verstappen met geen mogelijkheid linken aan Brabant. Daardoor kunnen ze weinig anders doen dan zijn topprestatie negeren.

23 mei: Freelance adviseur Dick Advocaat, inmiddels ingevlogen om bondscoach Danny Blind bij te staan, geeft meteen zijn visitekaartje af. Tijdens de eerste training van Oranje stuurt hij Daley Blind van de training af. Een foutje; Advocaat denkt ten onrechte dat de Manchester United-verdediger van het programma Streetlab is.

28 mei: Memphis Depay worstelt met zijn vorm en dat is ook zijn vader Dennis niet ontgaan. Omdat Depay senior voorlopig niet met zijn matig presterende zoon geassocieerd wil worden, wil hij alleen nog maar bij zijn voornaam worden genoemd.

Dick Advocaat en Danny Blind.

31 mei: Royston Drenthe, ooit een veelbelovend talent, meldt zich bij het Nederlands elftal. De voetbalnomade, 29 inmiddels, wil nog een paar jaar rustig afbouwen voordat hij met voetbalpensioen gaat en hij denkt dat bij Oranje prima te kunnen.

17 juni: FC Twente wordt van alle tenlasteleggingen vrijgesproken en mag in de eredivisie blijven. Dat klinkt de frauduleuze ex-FIFA-baas Sepp Blatter als muziek in de oren. Blatter reageert direct op de vrijspraak door te solliciteren bij Twente, omdat duistere zaken in Nederland kennelijk onbestraft blijven.

27 juni: Lionel Messi maakt bekend te stoppen bij het Argentijns elftal. De KNVB anticipeert daar direct op en brengt een bod uit op de beste voetballer van de wereld. Helaas komt het niet tot een transfer.

7 juli: Eric van Diepen, speler van Stiphout Vooruit 4 uit Helmond, veroorzaakt nogal wat commotie. In de groepsapp van zijn team meldt hij hij Cristiano Ronaldo geen lul te vinden. Tot zover bekend is Van Diepen de enige niet-Portugese hetero die de voetballer van het jaar waardeert.

12 juli: De wereld is in de ban van Pokémon GO. Ajax speelt daar direct op in. De Amsterdamse club laat de virtuele figuurtjes op de tribunes van de Amsterdam ArenA plaatsen, in de hoop dat Pokémonjagers daardoor het stadion weer weten te vinden.

Een impressie van een door Pokémon-figuren bezette tribune.

26 juli: Triest nieuws voor Formule 1-baas Bernie Ecclestone: zijn schoonmoeder wordt ontvoerd. Dat er nog veel mensen een goed hart hebben blijkt snel; duizenden mannen bieden Ecclestone hun eigen schoonmoeder aan, ter verzachting van het leed.

5 augustus: Mario Balotelli; komt-ie of komt-ie niet naar Ajax? Zelf wil de Italiaanse spits in elk geval dolgraag in het rood-wit spelen; hij is bijzonder gecharmeerd van de Bundesliga en heeft altijd al graag in De Kuip willen spelen.

9 augustus: De wereld reageert geschokt als Yuri van Gelder wordt weggestuurd uit het olympisch dorp. De reden: hij zou bier hebben gedronken. Zelf ontkent de kleine Brabander in alle toonaarden. Hij zou geen bier, maar Heineken hebben genuttigd.

Yuri van Gelder tijdens het plaatsen van een bestelling. Foto: turnsupporter.nl

18 augustus: Ajax-keeper Jasper Cillessen is bepaald niet in goeden doen, maar staat toch ineens in de belangstelling van FC Barcelona. Dat nieuws verontrust de supporters van PSV. Zij houden een inzamelingsactie, zodat Ajax de penaltykiller niet hoeft te verkopen. Zonder succes, helaas.

23 augustus: Het is deze zomer een rage om geblesseerde spelers van Newcastle United te huren. Ajax huurt Tim Krul, terwijl PSV Siem de Jong van The Magpies huurt. Maar de medische keuring gooit bijna roet in het eten. De clubarts van PSV ontdekt namelijk een Ajax-hart bij de broer van Luuk de Jong.

Na zijn laatste wedstrijd voor Ajax wordt Siem de Jong bedankt door een bomvolle ArenA.

26 augustus: Madrileense bedelaars reageren enthousiast op de Champions League-loting. Het lot koppelt Atlético Madrid namelijk – net als vorig seizoen – aan PSV, en dat staat garant voor een goede dagomzet op het Plaza Mayor.

30 augustus: Er is een leegloop gaande bij het Nederlands elftal. Assistent-bondscoach Dick Advocaat heeft de benenwagen genomen en ook Marco van Basten vindt het afdoende geweest. Gelukkig biedt de vader van Jetro Willems aan wel een tijdje als leider te willen fungeren. Sympathiek; anders zou de vader van Daley Blind het wel erg druk krijgen.

7 september: Naar aanleiding van het veelbesproken incident met de Kenneth Vermeer-pop, wordt Ajax alsnog bestraft. De Amsterdamse club moet van de KNVB drie thuisduels mét fans spelen. Ajax moet snel op zoek naar mensen die de tribunes bezet willen houden, om zo de straf in te kunnen lossen.

19 september: Treitervloggers terroriseren Zaandam. Maar wat een paar zwakzinnigen met een zonnebril kunnen, kan ik beter, denkt Stiphout Vooruit 4-grensrechter Mark Meulendijks. Hij bombardeert zichzelf tot de eerste treitervlagger van Nederland. Met een camera bouwt hij zijn vlag om tot selfiestick, zodat de hele wereld kan zien hoe hij de scheidsrechter – en aanvallers van de tegenpartij – het leven zuur maakt.

Treitervlagger Meulendijks aan het werk.

28 september: PSV is ten einde raad. De club kampt met een penaltycomplex waar Clarence Seedorf u tegen zegt. Gelukkig komt coach Phillip Cocu met een lumineus idee: hij wil keeper Jasper Cillessen een paar keer mee laten trainen in Eindhoven, zodat spelers van PSV weer eens kunnen ervaren hoe het is om te scoren vanaf elf meter.

8 oktober: Er is een kunstgrasboycot in Nederland, naar aanleiding van een uitzending van Zembla. De rubberen korrels zouden schadelijk zijn voor de gezondheid. Voetbalvereniging RKSV Boerdonk neemt het welzijn van de leden erg serieus. Ze besluiten tot nader order zonder bal te voetballen. De binnenbal bevat namelijk ook rubber.

Spelers van Boerdonk en VOW zoeken vergeefs naar een bal. Foto: vow.nl

28 oktober: Na een reeks slechte resultaten, waardoor de achterstand op koploper Feyenoord slinkt, is het volgens de pers crisis in Eindhoven. Via een geheime praatsessie probeert trainer Cocu de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Helaas komt de inhoud van het groepsgesprek op straat te liggen; kersverse vader Jetro Willems heeft namelijk het verkeerde deel van de babyfoon mee naar binnen genomen.

6 november: Later dan gebruikelijk breekt de sportieve herfst aan in Rotterdam. Normaal gesproken is de eerste nederlaag van Feyenoord al vroeg in het seizoen te bewonderen; nu moeten bezorgde fans tot begin november wachten. Mogelijk is het een weerkundig verschijnsel.

21 november: Alarmfase 1 op PSV-trainingscomplex De Herdgang! Een schot van Luuk de Jong eindigt zomaar tussen de palen, waardoor keeper Jeroen Zoet – die even zijn schoenen aan het strikken is – moet wegduiken om niet getroffen te worden. Gelukkig komt hij met de schrik vrij.

Een zichtbaar geschrokken Jeroen Zoet doet zijn verhaal voor de camera van het ED.

26 november: BREAKING NEWS, kopt nieuwszender CNN. PSV heeft tegen ADO Den Haag namelijk een penalty benut. Dat wereldnieuws leidt vrijwel direct tot gefronste wenkbrauwen, zeker als Luuk de Jong even later scoort. DE KNVB vertrouwt het zaakje niet en stelt een onderzoek in.

11 december: Een zwarte dag op de redactie van Studio Voetbal. Ajax heeft eerder op de middag namelijk tragisch verloren van FC Twente. De programmamakers hebben weinig tijd om te treuren en gaan direct sleutelen om toch een – stemmige – voetbaltalkshow te kunnen uitzenden, die wordt voorafgegaan door een minuut waarin de studiogasten elkaar uit laten praten.

18 december: Sjaak Swart is weer eens boos. PSV-middenvelder Andrés Guardado heeft namelijk twee Ajacieden geblesseerd. Swart belt in naar de studio van Fox Sports en wenst de schopgrage Mexicaan een degradatie naar de Jupiler League toe, zodat hij daar de voorhoede van De Graafschap kan blesseren.

23 december: Je hebt het einde van dit jaaroverzicht gehaald en dat is een prestatie op zich. Dat betekent waarschijnlijk dat je een lezer bent die zich niet gauw laat afschrikken door de onzin die ik schrijf, en dat waardeer ik. Ik wens je – maar ook de mensen die eerder zijn afgehaakt – fijne kerstdagen en een buitengewoon goed 2017 waarin er weer regelmatig gezongen mag worden.