Sylvana Simons: ‘Schaf zwart scheidsrechterstenue af’


De traditionele, zwarte scheidsrechterstenues moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft. Ze verwijzen naar de periode van onderdrukking en zijn daardoor onnodig kwetsend. Dat is de mening van Sylvana Simons. De KNVB is het met haar eens en stimuleert de invoering van tenues in andere kleuren.

Slavernij
,,De man in het zwart, zoals de voetbalscheidsrechter vaak wordt genoemd, moet weg”, zo deed de voormalig TMF-vj, die bij hoge uitzondering bij Jeroen Pauw aan tafel zat, vrijdagavond haar beklag. ,,Het outfit verwijst naar de slavernij: het tijdperk dat arbiters negentig minuten lang gecommandeerd en afgeblaft werden door voetballers en supporters, terwijl ze daar slecht voor betaald kregen. Ik vind dat het uiterlijk van de scheidsrechters moet veranderen. Waarom geen regenboogkleurige tenues?”

Sylvana (met bril) maakt een statement.

Sylvana Simons (met bril) maakte weer een statement.

Voetbal weer een feestje maken
De KNVB wil het zwarte tenue geleidelijk uit het stadionbeeld laten verdwijnen, liet het daags na Simons’ uitspraken weten. ,,Door de recente prestaties van Oranje en de wanorde binnen onze organisatie zijn er al genoeg mensen gekwetst. Als we, door een kleine wijziging van het uiterlijk van onze scheidsrechters, voetbal weer voor iedereen een feestje kunnen maken, laten we dat niet na”, aldus een Zeister zegsman.

Bas Nijhuis, man in het zwart. Foto: Pro Shots

Bas Nijhuis, man in het zwart. Foto: Pro Shots

Niet serieus
Topscheidsrechter Bas Nijhuis vindt de plannen van de succesvolle DENK-politica maar niets. ,,Ik ben bang dat ik straks niet meer serieus genomen word, als ik in een regenboogkleurig clownspak moet fluiten. Zijn collega Danny Makkelie heeft er minder problemen mee: ,,Iets anders dan zwart is prima. Ik ben de laatste tijd immers al genoeg zwartgemaakt.”