Team Sky uit Tour gezet wegens gebruik verdovende middelen


Goed nieuws voor Tom Dumoulin: de wielerploeg van Sky is op de slotdag van de Tour de France uit de koers gezet. Renners van de succesvolle equipe vergrepen zich onderweg aan champagne, dat het verboden middel alcohol bevat.

Zwarte lijst
Terwijl de etappe nog bezig was, dronken de Sky-coureurs champagne om alvast te toosten op de winst van Geraint Thomas. Bij een tussentijdse blaasproef bleek dat het geen alcoholvrije variant was en dus heeft Sky een probleem. ,,Verdovende middelen, waaronder alcohol, staan op de zwarte lijst van de UCI. We kunnen dus niets anders doen dan Sky uit de koers halen, hoe vervelend we het ook vinden voor de renners”, zegt een woordvoerder van de wielerunie.

Op heterdaad betrapt. Beeld: NOS.nl

Winst voor Dumoulin
Door de diskwalificatie heeft Tom Dumoulin de Tourwinst voor het grijpen. Hij liet onderweg al weten daar niet blij mee te zijn. ,,Ik wilde eigenlijk tweede worden als eerbetoon aan mijn inspiratiebron Joop Zoetemelk, maar goed. Het is zoals het is”, sipte de Limburger.

Tweede keer
Het is overigens niet de eerste keer dat een voltallige wielerploeg uit de Tour wordt gezet. In 1995 gebeurde hetzelfde met de leden van team Française des Vieux, nadat ze onderweg cognac hadden genuttigd.