Tegenvaller: 5 seconden straftijd voor blokkeerfriezen


Een forse tegenvaller voor de Friese automobilisten die vorig jaar een bus met anti-Zwarte Piet-demonstranten blokkeerden. De rechter legt hen een tijdstraf van vijf seconden op wegens onverwacht remmen.

Gevaarlijke manoeuvres
Op 18 november van vorig jaar trapte een aantal automobilisten die op de snelweg A7 reden plotseling hard op de rem. Drie achteropkomende bussen, toevallig vol aanhangers van de sekte Kick Out Zwarte Piet, konden daardoor de intocht van Sinterklaas helaas niet verstoren. De drie buschauffeurs beklaagden zich via hun boordradio direct over die – in hun ogen – gevaarlijke manoeuvres. ,,Ik kon die blauwe Renault maar nét ontwijken. Levensgevaarlijk”, meldde chauffeur Syb Vettel direct aan zijn centrale.

Buschauffeur Syb Vettel klaagt over de radio nadat hij hard in de ankers moest. Beeld: Omroep Fryslan

Onnodig risico
Na het bekijken van de beelden en het horen van getuigen is de rechtbank van mening dat de automobilisten inderdaad onnodig risico namen. “Ze hadden best wat later kunnen remmen. Door hun discutabele actie zijn de bussen niet op de plaats van bestemming aangekomen en lieten ze belangrijke WK-punten liggen. Dat gedrag willen we bestraffen met een tijdstraf”, aldus de persrechter.

De bestrafte automobilisten mogen zelf weten hoe ze hun straf incasseren. Ze kunnen kiezen om bij een volgende rit op de A7 vijf seconden te stoppen (een zogeheten stop-and-go penalty). Doen ze dat niet, dan wordt er vijf seconden bij hun reistijd opgeteld. Een van de bestrafte chauffeurs liet al weten voor optie twee te kiezen. ,,Stoppen op de A7 wordt me blijkbaar niet in dank afgenomen. Zeker niet als er drie bussen vol demonstranten vlak achter me rijden.”