Topsporters niet verrast door opgave Maarten van der Weijden: ‘Hij is geen echte sportman’


Als Maarten van der Weijden zijn sport een béétje serieus had genomen, had hij Leeuwarden best kunnen halen. Dat vindt een aantal Nederlandse prominenten uit de sportwereld. Onder meer het feit dat de langeafstandszwemmer onderweg pizza at en regelmatig ging slapen, valt niet in goede aarde.

Pizza
Ex-Feyenoorder Michiel Kramer heeft twijfels bij het voedingspatroon van Van der Weijden. ,,Ik zag beelden dat hij onderweg zijn tanden zette in een stuk pizza. Dat hoort natuurlijk niet. Om topsporter te worden moet je niet alleen veel dingen doen, maar ook dingen laten. Het eten van fastfood past niet bij het bestaan van een topsporter. Toen ik dat zag, wist ik het meteen: hij gaat het niet redden.”

Royston Drenthe niet onder de indruk
Ook Royston Drenthe is niet onder de indruk van de prestatie. ,,Hij moest 200 kilometer zwemmen en kwam maar tot 163. Nu doet iedereen of hij een held is, maar dat is niet terecht. Toen ik een jaar of tien geleden de marathon van Rotterdam probeerde te lopen en na vijf kilometer moest opgeven, werd ik ook geen held genoemd. Terwijl ik ook 37 kilometer tekortkwam.”

Drenthe zet vraagtekens bij de fitheid van de zwemmer. ,,Toen hij uit het water kwam, was hij verre van fris. En dat terwijl hij onderweg ook nog heeft geslapen. Heb je überhaupt wel getraind, vraag ik me dan af. Het lijkt erop dat hij net terug is van vakantie en daarna het water in is gedoken. Zo werkt het natuurlijk niet”, besluit de atletisch gebouwde voetballer van Sparta.

null

null

Zesjescultuur
Volgens columnist Willem van Hanegem geeft het enthousiaste onthaal van Van der Weijden precies aan waarom Nederland op steeds minder vlakken meetelt. ,,Mensen zijn tegenwoordig veel te snel tevreden. Niemand durft tegenwoordig nog voor het onmogelijke te gaan. Met deze zesjescultuur wordt het nooit wat.”

Voor een tegengeluid zorgt coureur Max Verstappen. ,,Hij heeft toch maar mooi op eigen kracht 163 kilometer afgelegd en dat is buitengewoon knap. Om tot die afstand te komen, heb ik minstens vijf Renault-motoren nodig.”

Eens met Max Verstappen? Je kunt de Maarten van der Weijden Foundation steunen: klik hier.