Tour de France gestart na week durende reclamekaravaan


Met een fraaie bergetappe naar Station des Rousses is de 104e Tour de France vanmiddag van start gegaan. De Tour duurt dit jaar voor het eerst in de geschiedenis slechts twee weken. De gehele vorige week reed er nog een reclamekaravaan – die voornamelijk uit fietsers bestond – in wandeltempo door de straten van Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk. 

Goed uitrusten
Het idee om de koers een week in te korten kwam van de Tourdirectie. ,,Sommige renners zijn nog vermoeid van de Giro. We wilden hen de kans geven goed uit te rusten. Bovendien is niemand gebaat bij lange wandeletappes van tweehonderd kilometer of meer. Dankzij de kleurrijke reclamekaravaan zit de sfeer er goed in en zijn de Fransen helemaal in Tourstemming. Nu kunnen we beginnen; on y va!”

De reclamekaravaan trok aardig wat bekijks. Beeld: nos.nl

Calmejane in het geel
De Franse favoriet Lilian Calmejane liet in de openingsrit direct zien de te kloppen man te zijn. Hij greep, zoals verwacht,  het geel. Chris Froome kon niets anders dan toekijken. Hij verloor veel tijd op de Fransman. Robert Gesink, Neerlands hoop in dit tot nog toe teleurstellende wielerseizoen, werd tweede. Het geel is voor hem nog altijd binnen handbereik.

Afmeldingen
Ondanks dat de Tour de France dit jaar minder inspannend is, meldde een aantal prominenten zich vorige week af voor de twee weken durende ronde. Onder meer Peter Sagan, Mark Cavendish en Alejandro Valverde verschenen niet aan de start.