Trump neemt nieuw standpunt in: ‘Nazi’s waren ook geen lieverdjes’


Ruim 72 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft Donald Trump zich alsnog kritisch uitgelaten over het nazi-regime. De president is nu toch van mening dat de houding van de nazi’s ook anders had gekund.

Kwalijke rol
,,Waar twee vechten, hebben twee schuld”, zei Trump dinsdagavond. ,,Bij nader inzien was het misschien wat te gemakkelijk om alleen de geallieerden de schuld te geven. Maar ik blijf van mening dat zij ook een kwalijke rol hebben gespeeld in het geheel.”

Trump aan het woord. Foto: Getty Images.

Ingraven op een strand
Trump doelde daarmee onder meer op de invasie in Normandië, op D-Day. ,,Als je je in de vakantieperiode gaat ingraven op een Frans strand terwijl je weet dat daar al Duitsers zitten, vraag je natuurlijk ook wel om een reactie. Bovendien waren de Amerikaanse soldaten tot de tanden toe gewapend. Dat is deels de schuld van president Roosevelt. Als hij wat diplomatieker te werk was gegaan, was er waarschijnlijk niks aan de hand geweest. Helaas waren de vorige presidenten niet allemaal zo conflictmijdend als ik.”

Vaker twitteren
Maar voor het eerst was de president dinsdagavond ook kritisch op de nazi’s. ,,Ook dat waren geen lieverdjes. Hitler had best een paar keer via Twitter kunnen waarschuwen, in plaats van meteen steden en bruggen te bombarderen. Twee zeer gewelddadige groepen hebben zich laten gaan. Maar beide kanten hadden ook zeer goede mensen aan boord.”

De geliefde Amerikaan is niet bang voor een nieuw conflict tussen nazi’s en geallieerden. ,,De aanstichter was destijds een krankzinnige oorlogshitser met een moeilijk kapsel; iemand die complete bevolkingsgroepen over één kam scheerde en plannen had om een verdedigingsmuur te bouwen. Dat zo iemand aan de macht komt, is in de huidige tijd natuurlijk compleet ondenkbaar.”