Trump woest na onaangekondigde rakettest Spanje

President Donald Trump is woedend op de Spaanse regering. Aanleiding is een onaangekondigde rakettest van Spanje, woensdagavond in Valencia. De Amerikaanse leider sluit een tegenaanval niet uit.

Woensdagavond rond half tien lanceerde een Spaanse offensieve eenheid een raket vanuit stadion Mestalla in de badplaats Valencia. Na een vlucht langs de Spaanse kust eindigde het licht ontvlambare gevaarte ongeveer een uur later in de buurt van Gibraltar in de Middellandse Zee. Veel Gibraltarezen schrokken daarvan, verlieten hun huizen en gingen in paniek de Straat van Gibraltar – de drukste winkelstraat van het gebied – op.


Problemen

De normaal zo genuanceerde president Trump, die de laatste tijd wel vaker onder vuur ligt, haalde in felle bewoordingen uit. ,,Dit is een pure provocatie! Ik beschouwde de Spaanse leider Franco altijd als een vriend van me, maar als hij problemen wil, kan hij ze krijgen. Dit vraagt om revanche”, twitterde hij in hoofdletters.

Overigens testte Spanje later op de avond nog meer raketten, maar die werden allemaal direct na lancering onschadelijk gemaakt door raketafweersysteem ONANA.

Deel dit artikel: