Tuchtcommissie KNVB schorst Dirk Kuijt na lezen boek wegens natrappen


Na de videoscheidsrechter beschikt de KNVB voortaan over nóg een hulpmiddel om te beoordelen of een speler een schorsing verdient. Dirk Kuijt had vandaag de twijfelachtige eer om als eerste voetballer ooit geschorst te worden nadat de tuchtcommissie zijn boek – waarin hij uithaalt naar Feyenoord – had gelezen. Hun oordeel: natrappen.

Successen opeisen
In het vandaag verschenen boek ‘Kuyt’ eist de bijna gelijknamige ex-Feyenoorder Kuijt alle talrijke successen van Feyenoord in de laatste vijftien jaar op. Ook vindt de blonde Katwijker dat hij verantwoordelijk is voor het aantrekken van de economie, de eerste F1-zege van Max Verstappen en het mooie lenteweer op de dag dat Feyenoord in 2017 kampioen werd.

Bovendien haalt hij keihard uit naar zijn voormalige collega’s, en anderen rondom de club. Vooral coach Giovanni van Bronckhorst (Lee Towers maakt betere opstellingen’), Lee Towers (‘Giovanni van Bronckhorst zingt minder vals’) en de dame van de snackhoek (‘Ik snap niet dat Michiel Kramer haar bevroren kroketten lust’) krijgen een veeg uit de pan.

Dirk Kuijt was ook verantwoordelijk voor het slagen deze foto. Beeld: Wikimedia Commons / Wouter Engler

Trap na
Dat laatste beoordeelt de tuchtcommissie van de KNVB als natrappen: ,,De heer Kuijt ging duidelijk zijn boekje te buiten. Hij maakte een natrappende beweging terwijl de bal al bijna een jaar geleden gespeeld is. Daarop staat een schorsing van zes wedstrijden. Ook mag hij de komende vier jaar geen voetbalboeken meer uitbrengen.”

Nieuw boek
Kuijt gaat niet in beroep tegen de schorsing, liet hij weten. ,,Ik had sowieso geen plannen om een boek over voetbal uit te brengen. Wel ga ik binnenkort starten aan een documentaire waarin ik de werking van het heelal verklaar.”