Uiterste poging: spelers Oranje mogen vanavond proberen aan te vallen


Het Nederlands elftal gaat alles op alles zetten om vanavond met minstens zeven doelpunten verschil van Zweden te winnen. Daarbij wordt het gebruik van onconventionele methoden niet geschuwd; Oranje mag zelfs proberen aan te vallen. Die speelstijl is uniek in de moderne historie van het nationale team.

Aanvallend denken
Dat werd dinsdag duidelijk uit de persconferentie van Dick Advocaat. ,,De afgelopen jaren was het in Oranje not done om een pass vooruit te geven of zelfs op doel te schieten. Dat is begrijpelijk, maar vanavond móét er gescoord worden, en het liefst een keer of zeven. Daarom geef ik mijn spelers groen licht om toch aanvallend te denken”, zei de bondscoach.

Dick Advocaat haalt alles uit de kast. Beeld: nu.nl

Balbezit
De Hagenaar begrijpt het als zijn spelers moeten wennen aan een offensieve speelstijl. ,,Geredeneerd vanuit de KNVB-visie draait voetbal om het hebben van zo veel mogelijk balbezit en het naïef vasthouden aan het systeem waarmee we enkele decennia geleden succesvol waren. Er zal vanavond tegen Zweden dus heus wel een keer iets fout gaan. Maar ja, de KNVB maakt zelf ook weleens foutjes”, aldus Advocaat – daarmee waarschijnlijk doelend op het huidige beleid en de keuze van de laatste bondscoaches.

Wennen aan buitenspelregel
Gelegenheidsinternational Ryan Babel bekent het wel spannend te vinden om ineens aanvallend te moeten denken. ,,Dat onze passes vanavond niet alleen in achterwaartse of zijwaartse richting hoeven te zijn, betekent dus ook dat de buitenspelregel ineens relevant wordt. Daar moeten we nog even flink op studeren. Van de andere kant: de Oranje Leeuwinnen hebben de regel ook onder de knie gekregen, dus dan zal het ons ook wel lukken.”

Kwalificatie
Ondanks de sombere uitgangspositie rekent een groot deel van de bevolking alsnog op kwalificatie voor het WK 2018. Dick Advocaat liet tijdens de persconferentie namelijk weten er niet van uit te gaan dat Oranje vanavond met minimaal 7-0 wint van de Scandinaviërs.