Uitgefloten Björn Kuipers als held onthaald op Schiphol


Tienduizenden Nederlanders hebben Björn Kuipers vanmiddag verwelkomd op Schiphol. De scheidsrechter hield de afgelopen weken de Nederlandse eer hoog op het EK en stond zelfs met één been in de halve finale.

Fantastische EK
Kuipers kan terugkijken op een fantastisch EK. Al tijdens de openingswedstrijd drukte hij – als vierde man – zijn stempel. Alle noppencontroles verliepen vlekkeloos en ook het wisselbord kende geen geheimen voor de behendige Oldenzaler. Naarmate het toernooi vorderde, groeide de arbiter als een volleerd Duitser in het toernooi. Zijn beste optreden was de kwartfinale, waar hij de doelnetten grondig inspecteerde. Ook de toss was er een uit het boekje.

Team Kuipers controleert gedecideerd de netten, voorafgaand aan Frankrijk - IJsland.

Team Kuipers controleert gedecideerd de netten, voorafgaand aan Frankrijk – IJsland. Beeld: Sjoerd Mossou. 

Held
Kuipers haalde de halve finale echter niet; hij werd uitgeschakeld door de UEFA. Toch werd hij als een held binnengehaald op Schiphol. Tienduizenden Nederlanders – waarvan vele gehuld in een groen scheidsrechterstenue – wachtten Kuipers buiten de vertrekhal op en bestookten hem met schouderklopjes en ludieke liedjes.

Kuipers op Schiphol.

Kuipers op Schiphol.

Teleurgesteld
,,Dit is prachtig”, zei een zichtbaar ontroerde Kuipers, terwijl achter hem de discohit ‘Björn Baby Björn’ werd ingezet door uitgelaten fans. ,,Ik had natuurlijk gehoopt de finale te halen en was teleurgesteld door mijn uitschakeling, maar deze ontvangst maakt veel goed. Ik wil wel benadrukken dat ik deze prestatie niet alleen heb neergezet. Zonder de andere mensen van Team Kuipers was ik wellicht in de poulefase al teruggefloten.”

Rondvaart door de grachten
Nadat Kuipers zich een weg door de menigte had gebaand, stapte hij in een privétaxi richting het centrum van Amsterdam. Daar zal hij vanavond in een rondvaartboot door de grachten worden gevaren, waarna hij zich zal mengen tussen het uitgaanspubliek. Kuipers: ,,Maar ik drink vanavond geen pils. Na drie weken EK kan ik geen fluitje meer zien.”