Uitgeprocedeerde processierupsenfamilie moet land verlaten

Het is definitief: het Belgische processierupsengezin Linders moet het land uit. Vader Victor, moeder Veerle, zoon Vladimir en dochter Vanity wonen nu nog in het gemoedelijke Brabantse plaatsje Langenboom, maar moeten hun onderkomen nog deze week verlaten.

Het gezin verblijft al enige tijd in Nederland, maar is uitgeprocedeerd. Op basis van hun land van herkomst, België, komen zij niet in aanmerking voor de vluchtelingenstatus. Staatssecretaris Mark Harbers, belast met onder meer vreemdelingenzaken, is ook niet van plan een speciale bevoegdheid te gebruiken om het gezin te laten blijven. En dus houdt het voor de familie Linders op.

Vader en moeder Linders in betere tijden. Foto: pixabay.com/mamamuki0

Vreselijk
Vader Victor is hevig teleurgesteld. ,,Dit is vreselijk. We wonen al vijftien jaar in de oude eik tegenover Café d’n Bens. Onze kinderen zijn hier geboren. Mijn vrouw heeft een prima baan in Mill en ik voorzie als zzp’er ook in ons levensonderhoud. We hebben geen uitkering en zijn niemand tot last, maar dat zal de politiek jeuken. Ik heb er geen woorden voor.”

Staatssecretaris Harbers zegt met de familie mee te leven, maar vindt niet dat hij kan afwijken van de regels. ,,De eikenprocessierupsproblematiek ligt momenteel politiek gevoelig. Daarom ligt ook deze zaak onder een vergrootglas. Ik kan niet anders dan de regels respecteren, anders krijg ik iedere dag een stapel verzoeken tot het verlenen van asiel op mijn bureau. De situatie in België is momenteel stabiel. Het is zeker en vast mogelijk dat de familie Linders daar een nieuw bestaan opbouwt.”

Pijn in het hart
Moeder Linders zegt Nederland met pijn in het hart te gaan verlaten. ,,Gelukkig worden we liefdevol ontvangen in ons land van herkomst. Mijn zus heeft al tijdelijk onderdak voor ons geregeld in Houthalen. Daar voelen we ons hopelijk snel thuis.”

Deel dit artikel: