Unicum: Helmond Sport huurt zanger Grad Damen


Helmond Sport heeft maandagochtend een bijzondere nieuwe aanwinst gepresenteerd. Niemand minder dan zanger Grad Damen zal komend seizoen zijn kunsten vertonen bij de club uit de Jupiler League. De clubleiding hoopt daarmee meer publiek naar het Lavans Stadion te trekken.

Verwarring
Toch was er maandagochtend even wat verwarring. Het Eindhovens Dagblad berichtte namelijk dat de Bredase NAC-voetballer Grad Damen komend jaar gehuurd wordt, in plaats van de uit dezelfde stad afkomstige volkszanger. ,,Dat klopt niet”, antwoordt voorzitter Philippe van Esch desgevraagd. ,,We hebben genoeg voetballers, of in elk geval jongens die dat denken te zijn. Helmond Sport kan geen voetballer betalen voor wie tien of twintig mensen naar het stadion komen, zo simpel is het. Maar voor een groot musicus als Grad Damen ligt dat natuurlijk geheel anders.”

Grad Damen is onderweg naar Helmond.

Bekendste nummers
Het is de bedoeling om Damen, die gehuurd wordt van Jan Vis Entertainment, voorafgaand aan elke thuiswedstrijd zijn bekendste nummers ten gehore te laten brengen. Van Esch: ,,We moeten even kijken hoe we dat aanpakken. Grad heeft namelijk maar twee bekendere nummers, maar we willen hem toch minstens een half uur op het veld hebben. Misschien dat we de begeleidingsband wat vertraagd afspelen om de nummers te rekken. Aan een laag tempo zijn de vaste bezoekers van dit stadion wel gewend. Aan entertainment van bedenkelijk niveau trouwens ook.”

Grad Damen zelf kan niet wachten om in Helmond aan de slag te gaan. Hij zegt zelfs al bezig te zijn met het herschrijven van zijn – deels Spaanstalige – teksten: ,,Ik weet zeker dat het refrein: ‘Amore, Helmond Sport zal weer scoren’ het hier goed gaat doen.”

Knokken
Maar niet iedereen in Helmond is enthousiast over de komst van de 34-jarige chansonnier. Zoals De Vender, de zanger van het door Helmond Sport-supporters omarmde lied ‘Vur Welleke Club Bende Gai’. Hij toont zich echter strijdbaar: ,,Ik ben van plan te knokken voor mijn positie en de trainer te laten horen wie de beste is. Mocht Grad Damen onverhoopt de voorkeur krijgen, dan overweeg ik te verkassen naar een andere club. Ik weet zeker dat ze mijn lied in Volendam of Leeuwarden ook kunnen waarderen.”

De Vender is niet blij met de concurrentie. Foto: Wim van den Broek

Niet blij
Ook de omwonenden van het Helmond Sport-stadion lijken niet erg verheugd met de komst van de zanger die hun tweewekelijks gaat verblijden met zijn songs. Kort na de bekendmaking van Damens komst ging het eerste aan het stadion grenzende huis al in de verkoop.