Van Basten door het stof: ‘Ich habe es nicht gewußt’

Marco van Basten heeft de Duitsers zijn excuses aangeboden voor zijn verbale uitglijder van zaterdagavond. De oud-prof zei, na een interview van commentator Hans Kraay met de Duitse Heracles-trainer Frank Wormuth, ‘Sieg Heil’. Niet iedereen was daarvan gediend.

,,Entschuldigung, ich habe es nicht gewußt“, opende Van Basten – sinds 1988 zeer populair bij de Duitsers – zondagochtend op ZDF. ,,Ik wilde alleen zeggen dat het resultaat, de zege, heilig was voor Heracles. Verder niets.”

Marco van Basten maakte zaterdagavond geen vrienden. Foto: Wikimedia CC/Paul Blank

Wegwerpgebaren
De voormalig bondscoach beseft achteraf dat hij met zijn uitspraak de plank missloeg. ,,Ik weet dat het vaak gezegd werd in de tijd van Adolf Hitler, de man die zo vaak wegwerpgebaren maakte. Dat was natuurlijk geen voorbeeld voor de Jugend.”

Van Basten belooft beterschap: ,,Ik ga de komende weken keihard werken om mijn naam te zuiveren. Dat is niet erg, want Arbeit macht frei! Maar als de Führer van Fox Sports maatregelen tegen me neemt, accepteer ik dat. Dan ga ik mijn heil wel ergens anders zoeken.”

Kraayengeluiden
Niet iedereen begrijpt de ophef trouwens. Zoals de clubleiding van FC Den Bosch. ,,We hebben de beelden gezien en volgens ons waren het gewoon Kraayengeluiden. Die hoorde je vroeger bij ons regelmatig na de acties van Hans Kraay.”

Deel dit artikel: