Verlengingen eisen tol: Van Gaal laat oververmoeide Ajacieden op laatste moment thuis

Vlak voor vertrek naar Qatar heeft Louis van Gaal de bezem door de Oranjeselectie gehaald. Zes van de zeven Ajacieden die hij opriep voor het WK blijven alsnog thuis. Volgens de bondscoach zijn ze te vermoeid door de lange verlengingen van de laatste tijd.

Het gaat om verdedigers Jurriën Timber en Daley Blind, middenvelders Steven Berghuis en Davy Klaassen en aanvallers Kenneth Taylor en Steven Bergwijn. Van Gaal: ,,Toen we elkaar vanmorgen op het vliegveld troffen, maakten ze een ernstig vermoeide indruk. Dat doen ze al weken, maar vanochtend was het extreem. Straks komt daar nog een jetlag overheen en dan zijn ze helemáál uitgeteld. Met zulke mensen win je geen WK. Daarop heb ik besloten ze naar huis te sturen.”

Van Gaal maakte dinsdagochtend bekend de Ajacieden thuis te laten. Beeld: NOS

Verlengingen waren de boosdoener

Van Gaal weet wat de reden van de clubgebonden vermoeidheid is. “Die verlengingen natuurlijk. Bij een gelijke stand of achterstand duren wedstrijden van Ajax tegenwoordig honderdtwintig minuten. Ik snap ook wel dat dat erin hakt. Het zijn godenzonen, maar ook godenzonen hebben rust nodig. Hopelijk kan ik nog vervangers in laten vliegen. Met een doktersverklaring waaruit blijkt dat ze te uitgeput zijn om dit toernooi in actie te komen, moet dat lukken.”

Pasveer gaat wél mee

Voor keeper Remko Pasveer maakt keuzeheer Van Gaal een uitzondering; hij is de enige Ajacied die wél meegaat. “Remko is nog jong en kan wel iets hebben. Bovendien: als ik hem thuis zou laten, hangt Jasper Cillessen meteen aan de telefoon of ik hem toch niet meeneem. Ik word zo moe van die jongen.”

Deel dit artikel: