Van Gerwen met hoogste alcoholpromillage ooit naar finale


Michael van Gerwen heeft zich op historische wijze geplaatst voor de finale van het WK darts. De 27-jarige Brabander versloeg Raymond van Barneveld zondagavond met 6-2 en deed dat met een gemiddeld alcoholpromillage van 2,1 per leg. Daarmee verbrak hij het oude record van Andy Fordham uit 1997, dat op 1,9 promille stond.

Aarzelend begin
Van Gerwen begon aarzelend en moest in de eerste set verrassend zijn meerdere erkennen in Raymond van Barneveld. Die had absoluut geen moeite met de tripels en ook de dubbels – van Barney’s favoriete merk La Trappe – gingen er goed in, waardoor het promillage van de Hagenaar al snel steeg naar 1,9. Van Gerwen bleef in de openingsset op 1,2 steken.

Michael van Gerwen – die inmiddels niet meer mag rijden – viert zijn zege. Foto: Pro Shots

Niet te vroeg pieken
Mighty Mike stelde snel orde op zaken. Met tien pils, een tweetal quadripels, twee wodka-cola en een pure whisky won hij de tweede set en daarna liep hij snel uit. ,,Ik wist wel dat Raymond dat tempo nooit zes sets vol kon houden. Je moet nooit te vroeg pieken en zeker niet beginnen met tripels”, hikte Van Gerwen – die het maandagavond in de finale opneemt tegen wijnliefhebber Gary Anderson – na zijn magistrale overwinning.

Kater
Raymond van Barneveld zat na afloop compleet stuk, zo liet hij maandagochtend via Twitter weten: ,,Ik heb een enorme kater. Bijna even stevig als de slimme HR-Radiatorfolie van TONZON.”