VAR keurt Hand van God-goal Maradona uit 1986 alsnog af; wedstrijd moet overgespeeld


Een drama voor Argentinië en Diego Maradona: het land is de WK-titel van 1986 kwijt. Videoscheidsrechter Danny Makkelie oordeelde woensdagavond dat Maradona zijn eerste doelpunt van de kwartfinale tegen Engeland met zijn hand maakte, wat niet toegestaan is. De wedstrijd moet daarom worden overgespeeld.

Makkelie: hands
Tijdens een dood spelmoment in de tweede helft van Nigeria Argentinië verscheen ineens Maradona’s iconische doelpunt op de stadionschermen, begeleid door de tekst ‘Goal Review’. Het uitverkochte stadion hield de adem in, totdat videoarbiter Makkelie met het verlossende woord kwam. Zijn oordeel: hands.

Ineens verscheen Maradona's doelpunt uit 1986 op het scherm.

Ineens verschijnt Maradona’s doelpunt uit 1986 op het scherm.

Eerlijkheid
FIFA-president Gianni Infantino legt uit waarom er 32 jaar na dato nog naar het doelpunt gekeken is. ,,Dankzij de videoscheidsrechter-technologie hebben we nú de mogelijkheid om te bekijken of er bij dat doelpunt iets aan de hand was. Die kans mogen we niet laten liggen. De FIFA staat immers voor eerlijkheid en het buitenspel zetten van fraude. Zeker sinds het vertrek van Sepp Blatter slagen we daar uitstekend in.”

Nu vaststaat dat de treffer destijds onterecht is goedgekeurd, moet de kwartfinale van 1986 worden overgespeeld. Dat moet, voor zover mogelijk, met dezelfde spelers worden gedaan als 32 jaar geleden. Waarschijnlijk zal Maradona ook aantreden. Hij is 57 jaar, maar heeft zijn lichaam altijd goed onderhouden en kan ook voor een 28-jarige door.

Hijo de puta
Het Argentijnse publiek reageerde woedend op het besluit van de Nederlander. Ook Maradona zelf, die onopvallend in het stadion was, was des duivels. Hij uitte zijn gemoedstoestand door twee vingers op te steken naar Makkelie, en hem nog een en ander in het Spaans (hijo de puta) toe te voegen. ‘Pluisje’ raakte zó buiten zinnen dat hij na afloop door een arts behandeld moest worden. ,,Het was niet mijn hand, maar de hand van God”, wist hij nog uit te brengen.

Pluisje coket van woede en toont Makkelie twee handen van God. Beeld: NOS.nl

KNVB: kijk ook eens naar beelden finale 2010
Overigens heeft de KNVB een officieel verzoek bij de FIFA ingediend om ook eens naar de beelden van de verloren WK-finale van 2010 tegen Spanje te kijken. Volgens de nationale voetbalbond had Oranje namelijk een corner moeten krijgen voordat Andrés Iniesta het enige doelpunt van de wedstrijd maakte.