VAR maakt kampioensfeest Ajax ongedaan

Slecht nieuws voor spelers, staf en supporters van Ajax: hun kampioensfeest is ongedaan gemaakt. Na bestudering van de beelden besloot de VAR dat er zo’n twaalfduizend mensen op een verkeerde positie stonden.

Afgelopen zondag was er al ophef over de festiviteiten bij de Johan Cruijff ArenA; in de herhalingen leek het erop dat mensen in Ajax-shirt minder dan 9,15 meter afstand van elkaar hielden. Toch liet arbiter Kevin Blom doorfeesten. Ook VAR Danny Makkelie greep niet in, volgens geruchten omdat hij zich ook had gemengd in het feestgedruis.

Feestvierder vieren een onreglementair feestje. Hun kater is met terugwerkende kracht verdwenen. Beeld: YouTube/NOS

Onreglementair

Dinsdagochtend kwam dan toch het besluit: het zeer spontane kampioensfeest is afgekeurd. Makkelie: ,,We hebben de beelden uitgebreid geanalyseerd en daarop is toch waarneembaar dat fans verkeerd stonden opgesteld en elkaar onreglementair vasthielden. Daarom moeten we het feest helaas met terugwerkende kracht ongedaan maken.”

Het VAR-besluit heeft geen invloed op de uitslag van Ajax – FC Emmen; die blijft 4-0. Wel zijn er gevolgen voor burgemeester Femke Halsema. Door het terugdraaien is zij deze maand nog zonder punt- en gezichtsverlies.

Deel dit artikel: