Vergeten voetballers: hoe is het eigenlijk met Frenkie de Jong?

Vanwege alle berichtgeving over het coronavirus is er momenteel maar weinig aandacht voor Frenkie de Jong. En dat is zonde, want hij voetbalt bij FC Barcelona, alleen weet bijna niemand dat. Om te voorkomen dat hij helemaal vergeten wordt, stelden we hem een paar vragen.

Frenkie, het is de laatste tijd zo stil rondom je. Ben je geblesseerd?

,,Nee, totaal niet. Ik ben fit en speel bijna alles. Maar ik voetbal in Barcelona en dat is voor Nederlandse journalisten blijkbaar te ver weg.”

Je voetbalt met Lionel Messi. Praat je weleens met hem?

,,Ja, we praten dagelijks een uurtje inhoudelijk over voetbal. Dan vertel ik wat ik fijn vind, vooral op het veld. Hoe hij mij aan moet spelen, dat hij vaker moet meeverdedigen om mij te ontlasten, dat soort dingen. Hij vindt het fijn dat ik dat zeg. Het helpt hem om een completere voetballer te worden.”

Frenkie de Jong voetbalt momenteel in Spanje. Beeld: Ziggo Sport

Je speelt niet op je favoriete positie. De trainer van Barcelona wil dat je aanvallender speelt. Hoe komt dat?

,,Dat is een misverstand. Barcelona was in de veronderstelling dat ze Luuk de Jong hadden gekocht. Voor Catalanen is het verschil tussen Luuk en Frenkie lastig, snap je? Daarom eisen ze meer doelpunten van me en sta ik regelmatig in de spits.”

Veel zelfbenoemde voetbalkenners vinden dat je niet naar FC Barcelona had moeten gaan, omdat hun middenveld al goed bezet is. Ben je het daarmee eens?

,,Ja, zeker wel. Achteraf gezien was het beter om voor West Ham United te tekenen, hoewel het daar vaker regent en ze ook geen interesse in mij hebben getoond. Ik ben van plan dit seizoen af te maken en met dan te focussen op mijn vakantie en eventueel het EK. Daarna zie ik wel verder.”

Maak je je zorgen om het coronavirus?

,,Best wel. In de steden van mijn vorige clubs, Tilburg en Amsterdam, is het virus aangetroffen. Dus ik ben bang dat het mij achtervolgt. Ik ben dan ook van plan om zondag, tegen Real Madrid, met een mondkapje te spelen. Dan hoef ik ook mijn hand niet voor mijn mond te houden als ik iets tegen een medespeler zeg.”

Heb je carnaval gevierd?

,,En of. Hier in Barcelona is carnaval erg belangrijk. Ik ben van vrijdag tot en met dinsdag in mijn stamkroeg op de Ramblas geweest. Woensdag nog een harinkje gehapt bij viskraam Carlos Léon. Het waren zes mooie dagen.”

Heb je geen heimwee naar Amsterdam?

,,Totaal niet. Zakkenrollers en obers die geen woord Nederlands spreken heb je in Barcelona ook, dus ik voel me hier helemaal thuis.”

Laatste vraag: zondag de Clásico. Wat verwacht je?

,,Als we de kans hebben om te scoren, moeten we dat niet nalaten. Het zou best eens lastig kunnen worden, maar van de andere kant: misschien ook wel niet. Ik denk 2-0.”

Deel dit artikel: