Verkoop oude stadionstoeltjes Ajax loopt storm: ‘Hoef nu niet meer naar het stadion’


De verkoop van de oude stadionstoelen uit de Amsterdam ArenA loopt storm. Trouwe fans laten zich de kans om voor weinig geld een nauwelijks gebruikt stoeltje op de kop te tikken niet ontnemen. Vooral leden van de F-Side trekken massaal de portemonnee.

Nauwelijks gebruikt
Ajax maakte pas bekend de 53.000 stoeltjes in het sfeervolle stadion voor het eerst te vervangen. Dat is opvallend laat, als je bedenkt dat de ArenA in 1996 geopend is en stadionstoeltjes gemiddeld een jaar of tien meegaan. Critici beweren dat dat komt omdat de stoeltjes tijdens wedstrijden van Ajax nauwelijks gebruikt zijn, maar Ajax-bestuurslid Marc Overmars ontkent dat: ,,Op teletekst staat dat er altijd 53.000 mensen in het stadion zitten, dus dat is onzin.”

Stoeltjes verkopen
Volgens Overmars kwam Ajax zelf op het idee om de oude stoeltjes te verkopen. ,,Volgens mij heeft geen enkele andere club in Nederland het ooit bedacht om stadionstoeltjes te verkopen. Bij Ajax beschikken we nu eenmaal over veel creatieve mensen met goede ideeën. Het is alleen wel jammer dat die niet op het veld staan, maar op de marketingafdeling werken.”

Een nauwelijks gebruikt Ajax-stoeltje. Foto: ajax.nl

Opkomstplicht
Niettemin gaat de verkoop erg voorspoedig: bijna alle aangeboden stoeltjes zijn al verkocht. Vooral seizoenkaarshouders van de F-Side zijn gretig, waaronder Ben Oosterbos: ,,Ik hoef nu niet meer naar het stadion om te voldoen aan mijn opkomstplicht van elf wedstrijden per seizoen. Ik heb immers mijn eigen stoel gekocht en die staat binnenkort in mijn huiskamer. Als ik daar tijdens wedstrijden op ga zitten, telt dat ook mee.”

106.000 toeschouwers
De verkoop van de stoelen heeft, volgens Overmars, ook gevolgen voor het aantal toeschouwers dat op teletekst wordt vermeld: ,,We hebben onze toeschouwerteller geïnstrueerd om zowel de betaalde oude als de nieuwe stoeltjes mee te tellen. Op 5 november kunnen we dus trots communiceren dat er 106.000 mensen aanwezig zijn bij de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Dat is meer dan in Camp Nou.”

De opbrengst van de stoelenverkoop gaat naar twee goede doelen, zo besluit Overmars: ,,Die zijn na 21 jaar trouwe dienst ook wel aan vervanging toe.”