Volksfeesten na goede prestatie Björn Kuipers – arbiter zorgt voor verbroedering


De goede prestatie van scheidsrechter Björn Kuipers heeft geleid tot grote feesten in het hele land. In alle grotere steden was de door Kuipers geleide poulewedstrijd Brazilië – Costa Rica te zien. Na het laatste fluitsignaal vlogen wildvreemden elkaar in de armen van blijdschap.

Kuipers moest het vrijdagmiddag vooral opnemen tegen de Braziliaanse B-acteur Neymar jr. en daar liep het Nederlandse volk warm voor. Hoewel de aftrap om 14.00 uur was, was het een uur voor de aftrap al afgeladen op de grotere pleinen. Zoals op de Markt in Eindhoven, waar het duel rechtstreeks op een groot scherm te volgen was.

De duels tussen Kuipers en Neymar werden met spanning gevolgd.

De duels tussen Kuipers en Neymar werden met spanning gevolgd.

Bier, dans en livemuziek
Tienduizenden arbitrageliefhebbers zagen daar, tot hun genoegen, dat Team Kuipers het duel volledig controleerde. Op wat spaarzame woede-uitbarstingen van prima donna Neymar na, had de referee het geen moment moeilijk. Het laatste fluitsignaal, foutloos uitgevoerd en keurig in driekwartsmaat, was tevens het startsein van een groot feest met bier, dans, muziek en Jan Smit.

Willy uit Helmond, gehuld in scheidsrechterstenue, kwam superlatieven tekort om de prestatie van zijn landgenoot te beschrijven. ,,Ik heb er geen spijt van dat ik hier een vrije middag voor heb opgenomen. Het was superspannend, maar hij heeft het geweldig gedaan. De volgende ronde kan hem volgens mij niet ontgaan. Op welke tegenstander ik hoop? Een wedstrijd van Argentinië lijkt me leuk; dan is hij al snel de uitblinker. Of Peru, maar dan wel met panfluit.”

Vreugdetaferelen na het laatste fluitsignaal: Kuipers is door naar de volgende ronde.

Feestelijk
Ook in Breda, Utrecht, Milheeze, Amsterdam en Oldenzaal (Kuipers’ woonplaats) stroomden de pleinen vol om Team Kuipers collectief toe te juichen. Overal was de sfeer vooral feestelijk. In Oldenzaal beloonden de Kuipersfans hun held zelfs met een even massaal en verdiend fluitconcert.

De horeca vaart wel bij de optredens van Björn Kuipers. ,,Het is erg druk en gezellig. Ik heb vandaag enorm veel bier verkocht. Flesjes, maar vooral glazen. Fluitjes om precies te zijn.”