Voor- en tegenstanders Black Friday op de vuist bij Primark in Eindhoven

Op de vroege vrijdagochtend heeft de ME in Eindhoven een einde gemaakt aan een enorme rel. In het filiaal van de Primark gingen enkele tientallen pro-Black Friday-activisten op de vuist met de leden van Kick Out Black Friday.

Discriminerend feest
De matpartij kwam niet als een verrassing. Leden van de groepering Kick Out Black Friday hadden al aangekondigd actie te gaan voeren bij Primark – een kledingzaak in het hogere segment voor de Eindhovenaar met smaak. ,,Black Friday is een discriminerend feest. Het is vooral gericht op koopzieke mensen met een kleine beurs. Daar moet een einde aan komen en dat willen wij afdwingen”, verklaarde een woordvoerder eerder deze week.

Ondanks de aanwezigheid van beveiligers ging het mis bij de Primark. Beeld: YouTube/Omroep Brabant

Eieren, bierflesjes en textiel
Vrijdagmorgen, net na de opening van de winkel, ging het dan ook goed mis. Naar schatting acht leden van Kick Out Black Friday wandelden demonstratief door de gangen van het filiaal. Bij de klantenservice werden ze opgewacht door een grote groep relschoppers, die het PSV-clublied scandeerden. Ook gooiden ze eieren, bierflesjes en kassarollen naar de demonstranten, waarna de oproerkraaiers elkaar in de haren vlogen. De ME, die paraat stond, moest hard optreden om de groepen uit elkaar te drijven. Daarbij gebruikten ze waterkanonnen, wapenstokken en de muziek van André Hazes junior.

De Eindhovense burgemeester Jorritsma reageerde geschokt op het voorval. ,,Dit had ik niet aan zien komen. In Eindhoven is de sfeer altijd gemoedelijk. Aan de hand van camerabeelden gaan we de relschoppers opsporen. Zij kunnen een winkelverbod van enkele seizoenen tegemoetzien.”

Slagveld
De amokmakers veranderden het interieur van de Primark in een slagveld. Containers vol textiel zijn onverkoopbaar geworden en gaan in de versnipperaar. De schade loopt in de tientallen euro’s.

Deel dit artikel: