Voortaan inhaalverbod in Formule 1 – nieuwe regel moet koningsklasse minder onvoorspelbaar maken

De tijd dat Formule 1-liefhebbers konden genieten van fraaie en riskante inhaalacties op het circuit is voorbij. De leiding van de koningsklasse van de autosport stelt per direct een inhaalverbod in. De races moeten daardoor minder onvoorspelbaar worden.

Lange parade
,,In Frankrijk ging het vandaag lange tijd goed”, legt Formule 1-baas Chase Carey uit. ,,De auto’s reden de hele tijd netjes achter elkaar. Zo willen de liefhebbers het zien: een lange parade van 71 ronden, aangevoerd door zilvergrijze Mercedessen en afgesloten door twee Williams-bolides. Maar toch ging het bijna mis, toen Daniel Ricciardo het in zijn hoofd haalde een concurrent in te halen. Die actie hebben we bestraft met twee tijdstraffen, maar het is natuurlijk niet goed voor het imago van de sport.”

Archiefbeeld: Max Verstappen haalt Lewis Hamilton in. Dat mag dus niet meer. Foto: Wikimedia CC/Morio

Races afschaffen
En daarom geldt er vanaf de Grand Prix van Oostenrijk, volgende week in het gelijknamige Oostenrijk, een inhaalverbod. Carey: ,,Met die maatregel willen we duidelijkheid scheppen: inhalen doe je maar ergens anders. Niet in de Formule 1 in elk geval. We hopen dat de heren coureurs deze regel respecteren, anders treden we harder op: we schaffen dan de races af en maken de kwalificatie-uitslag leidend. Dat is tegelijkertijd veel beter voor het milieu.”

Het inhaalverbod wordt over het algemeen positief ontvangen. Ook door burgemeester Niek Meijer van Zandvoort, waar over iets minder dan een jaar weer een race plaatsvindt. ,,Ik heb nachten wakker gelegen van de te verwachten verkeerschaos rondom Zandvoort. Die problemen lijken nu opgelost, want door deze nieuwe regel wil er geen hond meer naar een race gaan kijken.”

Deel dit artikel: