Wederopbouw Eindhoven van start gegaan


Enkele honderden militairen en stadswachten zijn dinsdagochtend vroeg gestart met de wederopbouw van Eindhoven. De stad werd zondag en maandag keihard getroffen door een serie vreugde-explosies. Het herstellen van de schade kan een jaar duren.

Drie explosies
Zondagmiddag, kort na 17.00 uur, werden in het Philips Stadion de eerste drie explosies gehoord. Daarna was het centrum van Eindhoven aan de beurt. Toen alle rook was opgetrokken, lagen vooral het Stratumseind en de Markt in puin.

Eindhoven in puin. Foto: John Graat/ED

Kegels omver
Maandag was het opnieuw raak. Toen troffen vreugde-uitbarstingen vooral het Stadhuisplein, maar ook historische Eindhovense trekpleisters als de KFC, de McDonald’s en de Primark. De veroorzaakte trillingen waren zelfs zó hevig, dat ook de bowlingkegels aan de John F. Kennedylaan omver gingen.

Door alle trillingen gingen ook de kegels omver. Foto: Flickr/FaceMePLS

Geen betrokkenheid van Witte Huis
Even werd gedacht dat de Amerikaanse president Donald Trump achter de explosies zat, maar het Witte Huis ontkrachtte dat vermoeden al snel: ,,We hebben kennisgenomen van de lafhartige fakkelaanval van zondag, maar zien vooralsnog geen reden tot militair ingrijpen.”

Het kan volgens een woordvoerder van de gemeente Eindhoven een jaar duren voordat alle puin in Eindhoven weer is opgeruimd. ,,We hopen dat de herstelwerkzaamheden in april 2019 weer zijn voltooid. Dat zou precies op tijd zijn voor het volgende kampioensfeest van PSV.”