Willem-Alexander deelt videoboodschap vanuit Noord-Korea: ‘Griekenland was dom’

Vanuit zijn vakantieadres in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang heeft koning Willem-Alexander een videoboodschap gedeeld met het Nederlandse volk. Daarin betuigt hij spijt voor zijn veelbesproken vakantiereis naar Griekenland.

,,Het was niet handig van Máxima en mij om naar Griekenland te gaan”, zo opent de vorst vanaf het Kim Il-sungplein, dat vooral bekend is om de gemoedelijke militaire parades. ,,Beter gezegd: het was onverantwoord. Vooral van Máxima, want zij heeft de reis geboekt. Ze had beter moeten weten. Het was een beetje dom van haar, en wat dat betreft staat het 1-1.”

Discussie

Direct na het bliksembezoek keerde het koninklijk paar terug naar het paleis. ,,Máxima wilde zaterdagavond Wie is de Mol kijken. De prinsessen zijn in Griekenland gebleven. Ook niet slim, maar ik ga met vrouwen niet in discussie, hoe jong ze ook zijn. Ze zijn oud en wijs genoeg om zelf de verkeerde keuzes te maken. En met een keer je neus stoten is helemaal niets mis.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Koning Willem-Alexander neemt zijn videoboodschap op. Foto: Flickr/sndrv en Flickr/Comrade Anatolii via CC BY 2.0

Naar Noord-Korea

Niettemin voelden Willem-Alexander en Máxima er weinig voor om de herfstvakantie in Nederland door te brengen, zo zegt hij. ,,Dat is vragen om moeilijkheden, als je naar de besmettingscijfers kijkt: nergens gaat het zo beroerd als in ons land. Dat mag je onze regering kwalijk nemen en dat zal ik ook zeker doen, maar niet nu. We hebben een reis geboekt naar een land waar corona niet bestaat en dan kom je al gauw op Noord-Korea uit. Volgens de staatsomroep hebben ze daar nul besmettingsgevallen. Een fijne, relaxte plek voor ons. Mooie pleinen hebben ze hier, zonder demonstranten dus we hebben lekker de ruimte.”

Het paar is voornemens om zondagavond terug te keren uit het gastvrije land. Daarna is de vakantie ook voor het royale echtpaar voorbij: ,,De plicht roept. Maandag moet er weer gewoon gewerkt worden.”

Deel dit artikel: