Willem van Hanegem opgelucht op 75e verjaardag: ‘Blij dat ik ’74 nu eindelijk kan afsluiten’

Willem van Hanegem is vandaag 75 jaar geworden en die mijlpaal kwam voor hem geen dag te vroeg. De oud-international is vooral blij dat hij het trauma van ’74 nu eindelijk kan afsluiten.

Nachtmerries
,,Ik heb lang uitgekeken naar deze dag”, vertelt hij. ,,Waarom? Omdat ik al bijna 45 jaar regelmatig nachtmerries heb over de finale van het WK van ’74, tegen de Duitsers. Zo dicht bij de wereldtitel zijn we niet vaak geweest. Sindsdien heeft het getal 74 een vervelende bijsmaak. Gelukkig ben ik nu 75 en kan ik de gebeurtenissen van toen vergeten. Op mijn huidige leeftijd lukt dat sowieso steeds beter. Wat kwam je ook alweer doen?”

Willem van Hanegem, hier op archiefbeeld, vertelt een journalist dat hij nog niet jarig is. Beeld: Wikimedia CC/Attribution 3.0

Kromme zinnen
Van Hanegem trainde tot 2008 verschillende teams. Daarna koos hij voor een leven in de anonimiteit. ,,Het AD heeft me weleens gevraagd of ik op wekelijkse basis columns wil schrijven en mijn visie op het nationale voetbal wil delen. Ik ben gekke gerritje niet, heb ik geantwoord. Ik kan totaal niet schrijven en produceer alleen maar kromme zinnen. Daar heb ik mijn bijnaam trouwens ook aan te danken”, weet De Kromme.

Feestje
De voetballiefhebber mag dan niet graag in het middelpunt van de aandacht staan; vandaag is dat anders. Zijn 75e verjaardag viert hij thuis met zijn honden en ex-vrouw Truus. ,,Ik vier mijn verjaardag eigenlijk nooit, maar nu ik van de ellendige 74 verlost ben, maak ik een uitzondering. Wie er komen? Ik nodig een paar mensen uit met wie ik in 1974 gevoetbald heb. Helaas kan Rob Rensenbrink niet komen. Hij appte me net dat hij een paaltje raakte toen hij wilde uitparkeren. Willy van de Kerkhof is er gelukkig wel bij. Die kan dan na afloop mooi helpen met opruimen. Ze noemen hem niet voor niets de stofzuigert.”

Deel dit artikel: