Woede in Amsterdam: Trump erkent Eindhoven als voetbalhoofdstad van Nederland


Het hoge woord is eruit: Donald Trump heeft Eindhoven woensdag erkend als voetbalhoofdstad van Nederland. Het besluit wordt onder de grote rivieren toegejuicht, maar in Amsterdam is het volk woedend.

Eindhoven first
Amsterdam beschouwt zichzelf al sinds mensenheugenis als voetbalhoofdstad van Nederland. De Amerikaanse president is echter een andere mening toegedaan: ,,Die mening is gebaseerd op het verre verleden. Sinds de millenniumwissel zijn er in Amsterdam nauwelijks nog aansprekende prestaties geboekt. De meeste prijzen zijn naar Eindhoven gegaan en daarom beschouwen de VS deze stad als dé voetbalhoofdstad van Nederland. Eindhoven first, Amsterdam second.”

Sinds zijn besluit wordt Trump in Eindhoven op handen gedragen. Foto: Pixabay Creative Commons / Gerd Altmann

Protesten in Amsterdam
Veel inwoners van Amsterdam hekelen het besluit van Trump. Zij gingen donderdagochtend massaal de straat op om te protesteren, eisten het aftreden van de Amerikaan en droegen ijsmutsen met de beeltenis van Kim Jong-un. Of die geluiden Trump bereiken is overigens maar zeer de vraag, temeer omdat de republikein op dat moment nog sliep.

Guus Meeuwis naar Amsterdam
De erkenning van Eindhoven als voetbalhoofdstad zal merkbare gevolgen hebben. Zo zal de breed gewaardeerde, jaarlijkse wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal voortaan in het Philips Stadion worden gespeeld. Ook wordt de Eindhovense voetbaltempel de nieuwe thuishaven van het Nederlands elftal. Om de stad niet te veel te belasten, zullen de jaarlijkse Groots Met Een Zachte G-optredens van Guus Meeuwis naar de Johan Cruijff ArenA verhuizen.

Volgens Trump, die bekendstaat om zijn kennis van Europa, betekent zijn besluit niet dat Eindhoven ook de hoofdstad van Nederland wordt: ,,Dat blijft Kopenhagen.”