Wopke Hoekstra mist goud op 10 km na verkeerde wissel

Een enorme tegenvaller voor langebaanschaatser Wopke Hoekstra. De schaatser van Team Jumbo-Visma wisselde in de slotfase van de tien kilometer van het NK Afstanden verkeerd en werd door de jury gediskwalificeerd. Daardoor bleef de stayer met lege handen achter.

Hoekstra opende zijn favoriete afstand voortvarend, met rondjes 29,2. Pas halverwege zijn rit daalde het tempo iets, maar hij lag nog altijd op koers om er met het goud vandoor te gaan. Tot de een-na-laatste ronde. Aangemoedigd door zijn coach Gerard Kemkers wisselde Hoekstra vlak voor het ingaan van de bocht naar de binnenkant van de baan. De jury was meedogenloos: diskwalificatie.

Bij het inrijden was Hoekstra nog vol vertrouwen, bewijst zijn tweet:

Door het ijs

Hoekstra reageerde woedend en weigerde na zijn rit de uitgestoken hand van Kemkers. ,,Ik kan wel door het ijs zakken”, zei hij iets later, wat afgekoeld. ,,Ik was hier bezig aan de beste tien kilometer van mijn leven, maar door zo’n beginnersfout mis ik het podium. Dit is héél zuur.”

Ook coach Kemkers was aangeslagen. ,,Ik dacht echt dat Wopke een andere baan moest hebben. Dat denken veel landgenoten nu trouwens ook, hoorde ik. Toen ik zag dat ik hem verkeerd had gecoacht, stortte mijn wereld in. Ik vind het verschrikkelijk voor hem; dit had het hoogtepunt van zijn seizoen moeten worden.”

Wopke Hoekstra, vlak voor de start. Beeld: lc.nl

Concertje pikken

Hoekstra wil voorlopig even niks meer met schaatsen te maken hebben, liet hij weten. ,,Ik ben er klaar mee. Vanavond ga ik lekker uit eten in mijn favoriete restaurant, daarna een concertje pikken en afsluiten in de kroeg. Even de zinnen verzetten. Daarna zie ik wel verder, maar mijn schaatsambities staan voorlopig op de lange baan.”

Deel dit artikel: