‘Wordt de carnavalsoptocht in mijn dorp nog wel ingehaald?’ – antwoorden op de 10 minst gestelde vragen over het coronavirus

Nederland is in de ban van het coronavirus. Zeker in deze tijd is goede voorlichting erg belangrijk. Daarom geeft onze medische redactie antwoord op de tien minst gestelde vragen over het coronavirus. Doe er je voordeel mee!

1) Moet ik in paniek raken?

Hoewel het nog niet wetenschappelijk is bewezen, wijst het erop dat in paniek raken inderdaad effectief is. Door de verhoogde hartslag en snellere bloedcirculatie is het virus eerder uit je lichaam.

2) Ik heb afgelopen week carnaval gevierd in Tilburg, net als de besmette man uit Loon op Zand. Sindsdien heb ik hoofdpijn, last van een verminderd oriëntatievermogen en doen mijn oren pijn. Is de kans groot dat ik het coronavirus heb?

Nee, vermoedelijk heb je gewoon te fanatiek carnaval gevierd. Of heeft iemand Amstel Bier in je glas gedaan.

3) Helpen de mondkapjes van bol.com?

Dat ze helpen om besmetting te voorkomen, lijkt hoogst onwaarschijnlijk. Gezien de gemiddelde aanschafprijs van € 79,95 per stuk zijn ze wel heel effectief in het voorkomen dat je negatieve spaarrente aan je bank moet betalen.

4) Mag ik nog wel handen schudden?

Bij voorkeur niet. De eskimogroet (met de neuzen tegen elkaar) lijkt op dit moment het meest veilig; in Alaska, Noord-Canada en op Groenland zijn nog geen coronavirusbesmettingen gemeld.

5) Wat moet ik doen als er een verslaggever van Omroep Brabant mijn kant op komt om me te ondervragen over het coronavirus?

In dat geval kun je het beste zeggen dat je niet uit Brabant komt, er nog nooit geweest bent, geen familieleden of kennissen hebt die uit Brabant komen en allergisch bent voor worstenbroodjes. Dan laat hij je waarschijnlijk met rust.

6) Wat kan ik doen om de kans op besmetting te minimaliseren?

Draag een Bluetoothspeaker bij je en speel daarop, op hoog volume, nummers van Jan Smit en Lil’ Kleine af. Daardoor blijven mensen wel uit je buurt, wat het besmettingsgevaar vermindert.

7) Wordt de afgeblazen carnavalsoptocht in mijn dorp nog wel ingehaald?

De SCV (Samenwerkende Carnavals Verenigingen) buigen zich momenteel over één datum waarop alle geannuleerde optochten worden ingehaald. Het heeft er vooralsnog alle schijn van dat dat dinsdagochtend 7 juli om 10.00 uur wordt.

8) Zijn er demonstraties van Kick Out Zwarte Piet te verwachten?

Ja, waarschijnlijk gaat KOZP dit weekend al de straat op. Het coronavirus kan namelijk worden opgevat als discriminerend, omdat besmette mensen in quarantaine worden geplaatst en een tijdje niet meer meetellen in onze maatschappij.

9) Een vrouw uit de regio Amsterdam is gediagnosticeerd met het coronavirus. Is er een kans dat ook spelers van voetbalclub Getafe zijn besmet? (1)

Sorry, die kans is gering. Zij lijden vermoedelijk aan de vallende ziekte, een geheel ander type virus dan het coronavirus.

10) Een vrouw uit de regio Amsterdam is gediagnosticeerd met het coronavirus. Is er een kans dat de KNVB de wedstrijd Ajax – AZ komende zondag afgelast? (2)

Die kans is erg klein. Ajax heeft op dit moment namelijk maar weinig geblesseerden.

Deel dit artikel: