Yuri van Gelder favoriet voor titel ‘Spotman van het Jaar’


Yuri van Gelder is de grootste kanshebber om er met de titel ‘Spotman van het Jaar’ vandoor te gaan. De turner dankt die nominatie aan zijn uitstapje tijdens de Olympische Spelen, waarna hij lange tijd bespot werd. Het Nederlands elftal is genomineerd als ‘Spotploeg van het Jaar’.

Eervolle nominatie
Nadat Van Gelder een nachtje doorhaalde buiten het olympisch dorp, had heel Nederland daar een mening over. De ene helft van de bevolking schreef de ringspecialist een open brief; de andere maakte in Paint of Photoshop een humoristische afbeelding. ,,Het komt niet jaarlijks voor dat een sporter tijdens de Olympische Spelen zijn boekje te buiten gaat en het volk daarover valt. Dat heeft geleid tot deze eervolle nominatie”, zegt organisator NOC*NSF.

Afgelopen zomer leefden beeldbewerkingsexperts zich uit op Yuri van Gelder.

Afgelopen zomer leefden beeldbewerkingsexperts zich uit op Yuri van Gelder.

Ook Haase en Kruijswijk genomineerd
Ook tennisser Robin Haase (uitgeschakeld in de eerste rondes van alle tennistoernooien waar hij dit jaar aan deelnam, inclusief het oliebollentoernooi van zijn eerste tennisclub op nieuwjaarsdag) en kroegsporter Michael van Gerwen (werd voor de tiende keer niet op rij niet genomineerd als ‘Sportman van het Jaar’) maken kans op de prijs.

Oranje: hoge ogen
In de categorie ‘Spotploeg van het Jaar’ lijkt het Nederlands elftal hoge ogen te gaan gooien. Oranje moest afgelopen zomer voor de tv toekijken hoe heel Europa – op Nederland na dus – het slechtste EK voetbal ooit afwerkte en werd daar door het volk regelmatig fijntjes aan herinnerd. Maar er zijn meer kapers op de kust: Ajax werd na 8 mei maandenlang bespot. Wegens recente prestaties is ook PSV ineens een gevaarlijke outsider. Feyenoord is, wegens redelijke resultaten in 2016, ook bij deze verkiezing geen serieuze titelkandidaat, tenzij de jury alsnog besluit om oeuvreprijzen uit te reiken.

Sinds 8 mei is Ajax nog bijna dagelijks mikpunt van spot. Foto: Pro Shots

Sinds 8 mei is Ajax nog bijna dagelijks mikpunt van spot. Foto: Pro Shots

Uitreiking op 21 december
Op 21 december worden de winnaars bekendgemaakt op het jaarlijkse Spotgala. Oranje-bondscoach Danny Blind zegt nu al zin te hebben in de uitreiking: ,,Het is altijd een eer om op zo’n feestelijk gala in de spotlights te staan.”