Yuri van Gelder hoopt op drie vluchtelementen op rij


Mocht Yuri van Gelder maandag toch de finale mogen turnen, dan zal hij met een bijzondere oefening op de proppen komen. De Brabander wordt in dat geval de eerste ringturner die drie vluchtelementen op rij laat zien.

Goed voor goud
Vier jaar geleden deed Epke Zonderland als eerste ooit drie vluchtelementen op rij. De Cassina/Kovacs/Kolman-combinatie was in 2012 goed voor goud. Zonderland is echter een rekstokspecialist; aan de ringen zijn dergelijke combinaties veel zeldzamer en bovendien zeker niet zonder gevaar.

Grenzen
Van Gelder weet dat. ,,Maar zoals jullie weten zoek ik de grenzen graag op. Om voor een medaille in aanmerking te komen, moet ik veel risico in mijn oefening leggen. Ik heb geen zin om achtste te worden en door de zijdeur te vertrekken. Dat is me deze week al een keer gebeurd.”

Yuri van Gelder tijdens een vluchtelement. Foto: ANP

Yuri van Gelder tijdens een vluchtelement. Foto: ANP

Uniek
De openhartige Waalwijker wil ook wel verklappen welke drie opeenvolgende vluchtelementen hij gaat gebruiken: ,,Het gaat om de combinatie Rio-Amsterdam/Amsterdam-Rio/Rio-Amsterdam. Uniek in de turnsport!”

Het technisch lastige Amsterdam-Rio-element.

Het technisch lastige Amsterdam-Rio-element.

Kort geding
Of Yuri van Gelder daadwerkelijk de kans krijgt om de bijzondere combinatie te tonen, hangt van de uitkomst van het kort geding af. Van Gelder: ,,De zaak is nog hangend. Maar ach, tijdens mijn favoriete oefening ben ik dat zelf ook.”